A 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások évfordulójára

2001. szeptember 11-én az addig országában legyőzhetetlennek és támadhatatlannak hitt Amerikai Egyesült Államokat megrendítő erejű terrortámadás érte. Négy eltérített repülőgép három összedőlt toronyépület, csaknem 3000 halott – ezek csak a legismertebb következményei a brutális támadásnak.

A mai napon, szeptember 11-én emlékezünk a XXI. század egyik legbrutálisabb tettére, melyre semmiféle vallási, faji, vagy egyéb indok sem adhat magyarázatot.

Négy repülőgépet térítettek el a géprablók, melyből kettőt a World Trade Center egy-egy tornyába vezettek, egy a terroristák akarata szerint a Pentagon épületének ütközött. A negyedik gép eredeti célpontja a Capitolium, vagy a Fehér Ház lehetett, de a repülő utasai megakadályozták a nagyobb katasztrófát, a gép Pennsylvania államban, Shanksville közelében zuhant le.

Az első gép 8:46-kor csapódott a toronyba, az utolsó 10:03-kor zuhant le Pennsylvaniában. Alig több mint egy óra alatt a terrortámadások következtében megbénult az amerikai légiközlekedés, még a támadások napján további emberéleteket követelve összeomlottak a World Trade Center ikertornyai.

2001. szeptember 11. az ikertornyok a becsapódás után
A World Trade Center három épülete a becsapódások kapcsán szerzett szerkezeti sérülések miatt még a támadások napján összeomlott

A terrortámadásokért az Al-Káida terrorszervezetet és annak vezetőjét, Oszama Bin Ládent tették felelőssé, aki az Egyesült Államok elleni szent háború részeként tekintett a véres akcióra. Bin Láden többször elismerte, majd tagadta a szerepét a szeptember 11-i eseményekben, végül 2004-ben, tehát három évvel az események után egy videóüzenetben mindent elismert.

Az Egyesült Államok több politikai, gazdasági és katonai válaszlépéssel felelt a terrorizmus kegyetlen megnyilvánulására.  2011. május 1-jén Barack Obama elnök bejelentette, hogy a pakisztáni Abbottabadban egy tűzharc során lelőtték Oszáma Bin Ládent.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top