A medvetámadás túlélőjének története

Olvasói értékelés: 1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Még nics szavazat, légy az első!)
Loading...

Csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy túléltek egy medvetámadást, ám Hugh Glass amerikai trapper közéjük tartozik: a feltérképezetlen amerikai vadonban grizzly medve támadt rá, a férfi borzalmas sérüléseket szenvedett, de túlélte. Az igaz történetet az Oscar díjas Alejandro González Iñárritu rendező filmesítette meg A visszatérő címmel, melyet 2016. január 14-től vetítenek a hazai mozik. A film megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Hirdetés:

Hugh Glass története két évszázada tanít arra, hogy a legkétségbeejtőbb körülmények között sem szabad feladni a reményt. Az 1773-ban, Philadelphiában született férfi ifjúkoráról keveset tudunk, állítólag még a kalózkodásba is belekóstolt. Harmincas éveiben vándorolt Nyugatra, és 1823-ban csatlakozott Andrew Henry kapitány expedíciójához, amely a Missouri folyó vidékének felkutatására indult. A mai Lemmon környékén jártak, amikor Glasst megtámadta egy grizzly, és társai, akik azt hitték róla, hogy a végét járja, magára hagyták a vadonban. A medvetámadás ugyan súlyos sebeket ejtett a trapperen, de túlélte az esetet.

Az 1820-as években sok ezren vágtak neki az érintetlen vadonnak: csábította őket a kaland és a remélt profit. Rengeteg lemondás és veszély várt rájuk, s nem csak a természettel kellett megküzdeniük, hanem az indiánokkal is, akik betolakodónak tekintették a trappereket.

Az ismeretlen föld meghódítása sok névtelen áldozatot követelt, a halálból visszatérő Glass nevét azonban feljegyezték a krónikák. Glass legelőször is azzal vívta ki kortársai bámulatát, hogy megküzdött egy grizzlyvel – és túlélte! De az igazán csodálatra méltó tettek csak azután következtek. A súlyosan megsebesült Glasst ugyanis egyik társa elárulta, és cserben hagyta – ő azonban nekivágott a vadonnak, hogy visszaküzdje magát a civilizációba. Hajtotta a bosszúvágy, és a remény, hogy találkozhat családjával. Így lett belőle visszatérő – az ember, aki megtért a halálból.

A medvetámadás túlélője: Leonardo DiCaprio

A medvetámadás túlélője: Leonardo DiCaprio

A visszatérő megtörtént események alapján készült, magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről. A filmet ez ideáig – többek között – 8 BAFTA-díjra jelölték és 3 Golden Globe-díjjal jutalmazták a legfontosabb kategóriákban (legjobb film – dráma, legjobb rendező, legjobb férfi főszereplő – dráma).

A visszatérő trailer

Forrás: InterCom | Filmrakat

Ha tetszik, jelezd nekünk: