Adjunk nevet a babának!

Különösen az első gyermeküket váró szülők kedvenc időtöltése, hogy a baba nevét tervezgetik, megvásárolják az utónév könyveket, kikérik a család, a barátok véleményét. Segítünk mi is, adjunk együtt nevet a babának!

Nevet a babának!

A papucsa már megvan, de neve még nincs a babának!

Természetesen keresztnévről beszélünk, nem keresztnevekről! Ha mód van rá, akkor egy keresztnevet adjunk a gyereknek, mert feltehetőleg hiába adunk neki kettőt vagy többet, akkor is csak egyet fog használni. A hivatalokban, a bankban és még számos helyen lehet később a két keresztnévből problémája, azaz hogy hogyan adja meg a nevét: a hivatalokban és pár másik helyen kötelező a teljes nevet megadni, a hétköznapi életben természetesen nem. Ebből akár kellemetlensége is lehet a későbbiekben a gyermeknek, ugye nem ezt akarjuk?

Amikor nevet adunk a babának, akkor ne legyünk viccesek, mert utódunk egy életen át fogja ezt a vicces nevet viselni. A viccmagazinokban számos példát olvashatunk az ilyen kerülendő, a vezetéknevek és keresztnevek érdekes illeszkedésére: Lapos Elemér, Cserepes Rózsa, Békés Csaba, stb.

Furcsának találjuk azt is, ha valakinek a vezetékneve egy keresztnév és ugyan azt a nevet kapja a keresztségben is: Zoltán Zoltán, Balázs Balázs, Barna Barna, stb.

Legyen a baba neve ugyan az mint a szülőké? Vagy valamelyik nagyszülőé? Szerintem ne! Utóbbi esetben akkor tudunk igazságosak lenni, hogyha épp annyi baba van, ahány név rendelkezésre áll. Mert előfordulhat, hogy mindkét nagymama Zsuzsa, vagy mindkét nagypapa Ádám. Az első megoldás pedig azért nem javallott, mert a szülőkkel együtt ünnepelt névnap helyett jobb a gyermek neve napját külön megülni!

Ha pár keresztnevet kiválasztottunk, hogy majd azokból kerül ki a győztes, akkor egyéb szempontokat is figyelembe tudunk venni. Ilyen lehet például, ha az adott névnap mennyire esik közel a születésnaphoz, illetve van-e más ünnep az adott napon. Utóbbira jó példa az Ádám, az Éva (mindkettő december 24. – szenteste), vagy a Zoltán (március 8. – nőnap).

Azt fentiek alapján már tudjuk, hogyan ne válasszuk ki a nevet a babának de a legnagyobb bölcsesség csak most jön: senkire se hallgassunk, a szülőknek maguknak kell ezt a fontos kérdést eldönteni!

Kapcsolódó weboldal: Utónévportál, a név ellenőrzéséhez

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Elif – A szeretet útján sorozat 77. rész tartalma

Elif - A szeretet útján (2014) török sorozat
Elif - A szeretet útján sorozat 77. rész 2017. december 21., csütörtök, 16:10-kor: Aliye asszony élet és halál között lebeg a kórházban a fényképek által kiváltott szívroham...
Tovább

Bosszú vagy szerelem sorozat 1. évad 55. rész tartalma

Bosszú vagy szerelem (Cesur ve Güzel ) török sorozat
Bosszú vagy szerelem sorozat 1. évad 55. rész 2017-12-21, 16:50-kor: Cahide ismét szorult helyzetbe kerül Hülya miatt. Adalet titkolózása miatt Tahsin nem hajlandó...
Tovább

A sors útjai 1. évad 124. rész tartalma

A sors útjai mexikói sorozat
A sors útjai 1. évad 124. rész 2017-12-21, 15:45-kor: Luis ismét megtalálja a módját, hogy Fernanda elhagyja a családját. Isabella a modelliskolában...
Tovább