Az öregségi nyugdíjkorhatár táblázata

Aki betölti a jogszabályban előírt korhatárt és saját jogú nyugellátásra jogosult, az a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében meg fogja kapni a nyugdíját.

A jelenlegi szabályozás szerint az öregségi nyugdíjkorhatár szempontjából nem mindegy, hogy ki melyik éveben született, ugyanis van akinek 62 és fél év, van akinek 65 év lesz az öregségi nyugdíjkorhatár.

Friss: Itt megnézheti, hogy hogyan számolják majd ki a nyugdíját!

A cikkben megpróbáljuk világossá tenni a kérdést és közreadjuk az öregségi nyugdíjkorhatár táblázatát is. Bemutatjuk kinek jár egyáltalán öregségi nyugdíj, ki az aki a teljes összeget megkaphatja és ki az,aki csak részösszegre jogosult. Plusz információként megadjuk a hozzátartozói nyugellátások típusait is.

Induljunk ki abból, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében az alábbi nyugdíjszolgáltatások járnak:

I. Saját jogú nyugellátások

II. Hozzátartozói nyugellátások

  • az özvegyi nyugdíj,
  • az árvaellátás,
  • a szülői nyugdíj,
  • a baleseti hozzátartozói nyugellátások,
  • az özvegyi járadék.

Témánkból adódóan az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek öregségi nyugdíjával foglalkozunk a továbbiakban!

Jogosultság az öregségi nyugdíjra

Öregségi nyugdíjra az jogosult, aki az előírt nyugdíjkorhatár betöltötte, az előírt minimális szolgálati időt megszerezte és a fennálló biztosítási jogviszonyt megszüntette. A feltételeknek együttesen kell teljesülnie, azaz hiába töltötte be valaki az előírt nyugdíjkorhatárt, ha nem rendelkezik megfelelő szolgálati idővel!

Az öregségi nyugdíj lehet teljes nyugdíj, vagy résznyugdíj. Ha valakinél a fenti jogosultsági feltételek fennállnak és legalább 20 év szolgálati időt szerzett, akkor teljes nyugdíjra jogosult. Aki csak 15 év szolgálati időt szerzett, az csak résznyugdíjat kaphat.

Öregségi nyugdíjkorhatár  – táblázat

A jogalkotó indokolása szerint a nyugdíjrendszer hosszabb távú fenntarthatóságának egyik legfontosabb eszköze, hogy legalább a várható élettartam emelkedésével arányosan emelkedjen a nyugdíjkorhatár is. A korhatáremelés születési évjáratonként 6 hónapos fokozatos emeléssel valósul meg, az alábbi összefoglaló táblázat szerint:

Az egyes korosztályoknak az öregségi nyugdíjkorhatára

Az egyes korosztályoknak az öregségi nyugdíjkorhatára

Frissítés: Hogyan hat a korhatár-emelés az özvegyi-nyugdíjasokra?

Kapcsolódó jogszabályok (forrás):

  • 2010. évi C. törvény a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról
  • 2010. évi CI. törvény a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról
  • 2010. évi CLIV. törvény a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról
  • A Kormány nyugdíjasoknak szóló oldala

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Alisa 1. évad 223. rész tartalma

Alisa német szappanopera
Alisa 1. évad 223. rész 2017. december 6., szerda, 17:00-kor: Karl a vegyészekkel kivizsgáltatta az Olivertől kapott homokot, így rá kell jönnie, hogy ...
Tovább

Gotham 3. évad 22. rész tartalma

Gotham amerikai sorozat
Gotham 3. évad 22. rész 2017. december 7., csütörtök, 22:00-kor: Bruce úrfi próbálja megtalálni az életcélját, mert továbbra sem biztos abban, hogy melyik ...
Tovább

Oltári csajok 1. évad 25. rész tartalma

Oltári csajok magyar tv-sorozat
Oltári csajok 1. évad 25. rész 2017. december 5., kedd, 20:30-kor: Ildikó megtudja az igazat arról, hogy kivel csalta meg Hajnalt Márk. Ildikó gyanúsnak találja, hogy Béla miért nem...
Tovább