Bikavér – Eger vagy Szekszárd a névadó?

Bikavér kapcsán az egri és a szekszárdi borvidék juthat először eszünkbe. Mindkét településen különböző vörösborok házasításával kapják a bikavérként elkeresztelt testes, sötétvörös színű bort és mindketten a magukénak érzik az elnevezést. Lássuk melyik borvidék miért ragaszkodik a bikavérhez!

Egri Bikavér – várvédők legendája

Az Egri Bikavér kapcsán összekapcsolódik a gasztronómia és a legenda. A többféle vörös bor keverékeként előállított italt az 1552-es esztendő egri várvédőihez és hős kapitányukhoz kötik.

A legnagyobb török ostrom idején Dobó István várkapitány felhozatta az összes vörösbort az egri pincékből és szétosztotta a katonái között. Ahogy mohón ittak, a nagy bajuszú nagy szakállú legények arcszőrzetén és mellvértjén végigfolyt a vörösbor. A török katonák messziről azt hitték, hogy bikavért isznak a magyarok! Mivel az egri várat nem tudták bevenni az ostrom során, a törökök a magyar vitézek földöntúli erejét az elfogyasztott bikavérnek tulajdonították.

A legenda valóságalapja annyi, hogyha ittak is vörös bort az egri vitézek, az nem Egerben termett szőlőből készült, hiszen a török hódoltságig szinte csak fehér bort állítottak elő Magyarországon…

Lássuk, hogy a jól hangzó, ám valóságot nagyjából nélkülöző egri történethez képest mi a szekszárdiak jogalapja arra, hogy testes vörös borukat bikavérnek nevezzék!

Egri bikavér, Szekszárdi bikavér? Tessék választani!

Egri bikavér, Szekszárdi bikavér? Tessék választani!

Szekszárdi Bikavér – várvédők legendája

Egyes vélekedések szerint a szekszárdi “Bika” nevű szőlőterületről származó gyümölcsből készített jófajta nedűt hívták bikavérnek. A szőlőterület korai létezésére 1061-ből származó írásos bizonyíték is van, a királyi alapítólevél. Nyilván a bikavér elnevezés nem abból az időből származik, hisz a vörösbor megjelenése – ahogy arra az egri bikavér kapcsán rávilágítottunk – hazánkban a török utáni időkhöz köthető.

A másik szekszárdi forrás lehet a megoldás kulcsa. Garay János szekszárdi költőnek 1846-ban született “Szegzárdi bordal” című versében olvasható legelőször a bikavér elnevezés:

Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.
És a tőke, melyen termett,
Nemde, oly zöld, mint a rét?
Hol leled föl szebben együtt
Szép hazánk háromszínét?

Akár hogy is történt, egy biztos: mindkét borvidék méltán lehet büszke az Európai Unióban földrajzi árujelzőként bejegyzett, védett eredetű minőségi borára, a bikavérre.

Forrás: wikipedia

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Zűrös végítélet 1. évad 10. rész tartalma

Zűrös végítélet amerikai vígjáték-sorozat
Zűrös végítélet 1. évad 10. rész 2017-12-24, 03:05-kor: Ariel csalására Frankie rájön, és kiszabadítják Jamie-t. Rhonda és testvére, valamint a...
Tovább

Oltári csajok 1. évad 37. rész tartalma

Oltári csajok magyar tv-sorozat
Oltári csajok 1. évad 37. rész 2017. december 22., péntek, 20:30-kor: Piros és Kornél randevúja nem úgy alakul, ahogy eltervezték. János meghívja Hajnalt egy romantikus vacsorára....
Tovább

Piszkos pénz, tiszta szerelem 1. évad 125. rész tartalma

Piszkos pénz, tiszta szerelem sorozat
Piszkos pénz, tiszta szerelem 1. évad 125. rész 2017. december 22., péntek, 20:00-kor: Elifet nem engedik be Hüseyinhez, de Ipek hajlandó segíteni neki. Ömer Metin segítségét ...
Tovább

Vélemény, hozzászólás?