Ebola-járvány: a vírus és velejárói

Az Ebola-járvány gyors terjedésére és súlyos velejáróira figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát Dr. Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Főigazgatója. Az Ebola már nem csak egészségügyi kérdés: gazdasági és humanitárius válság kezd kialakulni.

Dr. Chan kiemelte, hogy a most terjedésben lévő Ebola vírus az egyik meglepetést szállítja a másik után. A rettegett, halálos betegséggel szemben egyre inkább úgy tűnik, hogy kudarcot vallanak azok az államok, melyek korábban sikerrel vették fel a küzdelmet hasonló vírusokkal. Már 70 millió embert fenyeget az Ebola-vírus.

Dr. Margaret Chan szerint az Ebola-járvány valószínűleg a legnagyobb békeidőbeli kihívás azok közül, amelyeket az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és intézményei valaha tapasztaltak. Az Ebola-járvány velejárója az adott területeken a humanitárius és gazdasági válság, valamint nemzetbiztonsági fenyegetés. Mi okozza ezt?

Dr. Margaret Chan

Olyan helyi krízishelyzetek, mint amilyen például Libéria éléskamrájának tartott Lofa megyében kialakult. Ebben a megyében közel 170 gazdálkodó és családtagjai haltak meg a járvány következtében, így az termőföldek parlagon hevernek. Az éhezés melegágya az anarchiának: aki éhezik, az élelemhez akar jutni és ezért bármire képes. Emellett a kórházak dugig vannak, van, hogy az utcán halnak meg a betegek.

A regisztrált, Ebola vírussal fertőzött betegek száma a WHO adatai szerint időközben meghaladta az 5300-at, de egyes becslések szerint eddig több mint 20000-en betegedtek meg és ez a szám napról napra emelkedik. A halálos áldozatok száma közelít a 3000-hez.

A járvány megfékezésének egyik alapfeltétele, a megfelelő rendet fenntartása. Barack Obama az Egyesült Államok elnöke épp ezért úgy döntött, hogy amerikai katonákat vezényel a térségbe, akinek elsősorban nem katonai feladatai lesznek: kórházakat kell építeniük, hogy ne az utcán haljanak meg a vírus által fertőzöttek…

Dr. Margaret Chan köszönetét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok ilyen jelentős szerepet vállal az Ebola feltartóztatásában.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Elif – A szeretet útján sorozat 77. rész tartalma

Elif - A szeretet útján (2014) török sorozat
Elif - A szeretet útján sorozat 77. rész 2017. december 21., csütörtök, 16:10-kor: Aliye asszony élet és halál között lebeg a kórházban a fényképek által kiváltott szívroham...
Tovább

Bosszú vagy szerelem sorozat 1. évad 55. rész tartalma

Bosszú vagy szerelem (Cesur ve Güzel ) török sorozat
Bosszú vagy szerelem sorozat 1. évad 55. rész 2017-12-21, 16:50-kor: Cahide ismét szorult helyzetbe kerül Hülya miatt. Adalet titkolózása miatt Tahsin nem hajlandó...
Tovább

A sors útjai 1. évad 124. rész tartalma

A sors útjai mexikói sorozat
A sors útjai 1. évad 124. rész 2017-12-21, 15:45-kor: Luis ismét megtalálja a módját, hogy Fernanda elhagyja a családját. Isabella a modelliskolában...
Tovább

Vélemény, hozzászólás?