Kicsoda James Whitey Bulger?

Szerző | 2015-11-13
Olvasói értékelés: 1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Még nics szavazat, légy az első!)
Loading...

James Whitey Bulger mostanság a Fekete Mise (Black Mass) című amerikai gengszterfilm révén kerül újra reflektorfénybe. A bostoni alvilág egykori királyának sztorija megtörtént eseményeken alapszik: egy FBI ügynök az olasz maffia ellen használta fel Whitey Bulgert és bandáját, ám utóbbi kis idő elteltével kezelhetetlenné vált és a legveszélyesebb bűnözők kőrözési listáján a második helyre tornászta fel magát. Csak a hírhedt Oszama Bin Laden előzi meg.

Hirdetés:

Még fújja a szél azokat az újságokat az amerikai városok utcáin, melyek beszámoltak a 83 éves Whitey Bulger peréről, melyben 2013-ban született meg az ítélet. Harminckét vádpontot hoztak fel ellene, harmincegyben bűnösnek találta az esküdtszék, melyből 11 volt a gyilkosság!

A döbbenetes hír, hogy Whitey Bulger az FBI téglája volt, 1988-ban jelent meg The Boston Globe hasábjain, de évekbe telt, mire a teljes korrupciós ügy napvilágra került. A Globe két riportere, a sztorit feltáró Dick Lehr és Gerard O’Neill később Black Mass: Whitey Bulger, the FBI, and a Devil’s Deal (Fekete mise: Whitey Bulger és az FBI, avagy alku az ördöggel) címmel könyvet írtak az eseményekről, ezen alapul a film.

Eredetileg két testvér, Whitey és Billy történetét akartuk megírni – avat be Lehr –, akik egyazon dél-bostoni házban nőttek fel, és mindketten magasra jutottak, csak a társadalom ellentétes oldalán.

A rettegett maffia vezér testvére Billy Bulger szenátor lett, Boston egyik legtekintélyesebb embere, megkerülhetetlen figura a közösség életében, miközben testvére rögtön bin Laden után következett az FBI körözési listáján.

Az újságírók eredetileg a két testvér párhuzamos életútját akarták feldolgozni, de aztán meglepő felfedezésre jutottak.

Rájöttünk, hogy bár Whitey ismert bűnöző volt, a hatóságok rejtélyes okból nem piszkálták – meséli Lehr. – És ahogy egyre mélyebbre ástunk az ügyben, furcsa kapcsolat kezdett kirajzolódni Whitey és FBI, pontosabban Whitey és egy FBI-ügynök, John Connolly között, aki szintén Dél-Bostonban nőtt fel.

James Whitey Bulger maffiózót a filmben Johnny Depp alakítja

Jelenetfotó a Fekete Mise (Black Mass) filmből

A bírósági tárgyaláson James Whitey Bulger ügyvédei nem is tagadták a vádak jelentős részét. A védekezési stratégiájuk az volt, hogy amit védencük tett, azt az FBI tudtával és jóváhagyásával tette. Az esküdtszék ezt nem tekintette felmentő körülménynek és kimondta az ítéletet: harmincegy vádpontban bűnös James Whitey Bulger.

A Fekete Mise (Black Mass) című amerikai gengszterfilm 2015. november 12-től látható a hazai mozikban.

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Whitey_Bulger, InterCom

Ha tetszik, jelezd nekünk:

One thought on “Kicsoda James Whitey Bulger?

Vélemény, hozzászólás?