Közlekedési tanácsok télire

Közlekedési tanácsok a téli időszakra: legyünk óvatosak, nő a féktávolság, üljünk át egy másik autóba, blablabla… Mindenkinek a könyökén jönnek ki a hidegebb időjárásra vonatkozó közlekedési tanácsok – mégis akad olyan, aki fittyet hány ezekre!

Pedig a hideg idő beköszöntével a közlekedési balesetek is gyakoribbak, melyek elsősorban abból adódnak, hogy megváltoznak a közlekedési viszonyok. A nyári gumi cseréjének indokoltságához nem fér kétség, de más is van, amivel felkészülhetünk a téliesre forduló időjárásra.

Hirdetés:

A legjobb, ha egy megbízható szervizben ellenőriztetjük az autót, hogy minden porcikája megfelel-e a téli időjárási- és útviszonyoknak.Állja-e a fagyot a fagyálló folyadék, rendben van-e a futómű, a kormány, az akkumulátor, a fék, stb. Ezeket a vizsgálatokat saját magunk nem tudjuk elvégezni, ezért célszerű szakemberre bízni.

Legyen az autóban…

Készüljünk a legrosszabbra! Ha a hidegben elakadnánk, akkor nem árt ha van az autóban meleg takaró, élelmiszer és ivóvíz. Nagyobb havazás idején a hólánc sem bolondság, külföldön pedig némelykor egyenesen kötelező tartozéka a járműnek. Legyen a szerszámok mellett mindig használható vontatókötél, ez elakadás esetére még jól jöhet! Ha ki kellene szállni az autóból, mindig vegyünk fel láthatósági mellényt. Célszerű ebből a nem túl drága, ám rendkívül hasznos ruhadarabból annyit tartani az autóban, amennyi ülés van benne.

Nyáron a meleg ruhát, télen a kenyeret el ne hagyd! Ismerik ezt a téli közmondást? Azaz télen biztosan gondolunk a meleg ruhára, de gondoljunk más szükségletekre is! Különösen, ha útnak indulunk…

Téli elindulás előtt megkönnyítheti az életünket a jégoldó spray, a jégkaparó, a működőképes ablaktörlő és klíma. Igen, sokan nem használják a téli időszakban, pedig a legjobb eszköz arra, hogy a jármű ablakáról a párát eltüntessük.

Folyamatosan figyeljük az időjárás jelentést! Ha nem muszáj, akkor ne induljunk útnak!

Ezek talán a legfontosabb közlekedési tanácsok, melyek betartásával jelentősen megkönnyíthetjük téli autózásainkat.

Ha tetszik, jelezd nekünk: