Mi is az az e-útdíj?

Az e-útdíjat 2013 nyarán vezették be Magyarországon, amely szerencsére a személygépjárműveket nem érinti. Kizárólag a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek részére vált díjkötelessé a főútvonalak nagy része. Az ezt megelőzően D2, D3, D4 kategóriába sorolt járművek átkerültek az elektronikus útdíj fizetési rendszerbe.

A megyei térképek az adott megye közigazgatási határán belül lévő gyorsforgalmi úthálózatot jelölik, piros vonallal jelezve a fizetős gyorsforgalmi utakat, míg az ingyen használható utakat zölden jelzik.

A térképeken jelölve vannak az adott megye közigazgatási határán belüli gyorsforgalmi úti csomópontok is, a megye határához legközelebb fekvő csomópont pedig külön jelölve van.

Az egyes megyék gyorsforgalmi úthálózatát a használatra jogosító matricával lehet használni, melyek a szomszéd megye legelső lehajtójáig érvényesek. Tovább haladni pedig a következő megyére érvényes matricával lehet, vagy a teljes úthálózat egészére kiterjedő matrica birtokában vagyunk erre jogosultak.

A matricák a fizetés tekintetében lehetnek heti, havi vagy évesek. A heti e-matrica igazából 10 napos. Megváltása napjától érvényes az ezt követő 9 napig.

A havi matricák esetében a vásárló határozza meg a kezdőnapot, érvényessége a következő hónap ugyanezen napjáig érvényes.

Az éves matrica a tárgy év első napjától az utolsó napig érvényes.

A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek részére vált díjkötelessé a főútvonalak nagy része

Az e-útdíj összege arányos a fizetős úton megtett távolsággal, és tartalmazza az általános forgalmi adót is egyben. Az e-útdíjat a fizetős útszakaszok használatáért elektronikus úton fizeti meg az arra kötelezett.

Útdíjköteles minden olyan út, amit a miniszter által megjelölt kategóriába sorolt gépjárművek kizárólagosan a meghatározott útdíj megfizetése mellett jogosultak használni.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Csajos hármas 1. évad 8-9. rész tartalma

Csajos hármas amerikai vígjáték sorozat
Csajos hármas 1. évad 8-9. rész 2017. december 27., szerda, 04:05-kor: Kimmie visszaemlékezik a kezdetekre, amikor kezdő ügyvédként előléptették a cégnél...
Tovább

Kalózháború 1. évad 9. rész tartalma

Kalózháború amerikai tv-sorozat
Kalózháború 1. évad 9. rész 2017. december 27., szerda, 22:00-kor: James és Tom összefogása megmenti Kate életét. Charlie fogságba esik, Feketeszakáll igazi ...
Tovább

Oltári csajok 1. évad 38. rész tartalma

Oltári csajok magyar tv-sorozat
Oltári csajok 1. évad 38. rész 2017. december 27., szerda, 20:30-kor: Márk gyanakodni kezd Jánosra, hogy szerelmes Hajnalba. Karola elmeséli Kálmánnak János fogantatásának történetét. Vajon...
Tovább

Vélemény, hozzászólás?