Nővé operálták a fiatal férfit

Olvasói értékelés: 1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Még nics szavazat, légy az első!)
Loading...

Vajon mi visz rá embereket arra, hogy nővé operáltassák magukat? – teszik fel értetlenül a kérdést azok, akiknek a leghalványabb késztetésük sincs arra, hogy a másik nem képviselőjére bármilyen módon irigykedjenek. Manapság már nem ördögtől való dolog ez, többen átestek az operáción. Ám aki először kés alá vetette magát, hogy férfiból nővé operálják, korábban nem hallhatott ilyen jellegű műtétről. Az emberben és környezetében lévő változásokat talán segít majd megérteni A dán lány című amerikai film, melyet 2016. januárjában mutatnak be a hazai mozik.

A televízióban nem ritka, hogy a show kedvéért valaki a másik nemhaz tartozónak adja ki magát. Jót derülhetünk, amikor a Sztárban Sztár show énekesei nőként férfi, illetve férfiként női ruhát öltenek magukra és így adják elő dalaikat. Ez azonban csak játék, a valóság ennél sokkal drámaibb.

Az első eset, amikor nővé operáltak egy férfit Koppenhágában történt. Einar Wegener és Gerda Wegener művészházaspárként éltek, mindkettő festőművész volt, a férj talán egy kicsivel sikeresebb. Egészen addig, míg felesége női ruhába nem öltöztette és portrét nem festett róla! A képpel nem csak Gerda Wegener lett sikeresebb, de amíg azt festette Einar rádöbbent, hogy ő tulajdonképpen nőként akar tovább élni. Idegen kifejezéssel élve transzgenderré (transz neművé) vált, azaz olyan személlyé, aki nem azonosul azzal a nemi identitással, amellyel megszületett, jelen esetben férfiként születve nőnek érezte magát.

1926-ban járunk, a dán társadalom rosszallása a polgárpukkasztó (még csak külsőségekben jelentkező) átalakulás miatt a művész házaspárt a sokkal szabadelvűbb Párizsba űzi, de Németországban találnak olyan orvost, aki hajlandó a férfit megműteni. Végül 1930-ban elvégzik a műtétet Einar Wegeneren, drezdai orvosa Kurt Warnekros nővé operálta. Új nemet és új nevet kapott, innentől úgy hívta magát: Lili Elbe.

A dán lány igaz története

A műtét abban az időben rendkívül veszélyes volt: nem voltak még antibiotikumok, sem penicillin, minden műtét komoly fertőzéssel fenyegetett, a kezelés kezdetleges és veszélyes volt. Az első műtét sikerült, viszont Lili Elbe nem élhetett nőként sokáig, egy évre rá egy újabb, a nemi szerveket kialakító műtétbe belehalt.

A dán lány című film 2016. év elején kerül a mozikba. A film főszerepét (Einar Wegener/Lili Elbe) az Oscar-díjas Eddie Redmayne (képünkön) alakítja.

Forrás: UPI Media, filmrakat.hu, wikipedia.org
Fotó:filmrakat.hu | UPI Media

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Tanárok gyöngye 3. évad 4. rész tartalma

Tanárok gyöngye német komédia sorozat
Tanárok gyöngye 3. évad 4. rész 2017. december 24., vasárnap, 20:15-kor: Miért akarunk mindig mást mint a másik? Miért bonyolítjuk túl? Miért nem beszélünk őszintén...
Tovább

Csajos hármas 1. évad 4. rész tartalma

Csajos hármas amerikai vígjáték sorozat
Csajos hármas 1. évad 4. rész 2017. december 23., szombat, 03:30-kor: Kimmie anyja New Yorkba érkezik, hogy segítsen megszervezni húga, Jazmine eljegyzési partiját...
Tovább

Tanárok gyöngye 3. évad 3. rész tartalma

Tanárok gyöngye német komédia sorozat
Tanárok gyöngye 3. évad 3. rész 2017. december 23., szombat, 20:15-kor: Egy fogyatékos gyerek a családban mindenki számára kihívás. Jakobot, a sérült fiút a szülei...
Tovább

Vélemény, hozzászólás?