Nyelvvizsga menete: mit érdemes tudni róla?

A nyelvtanulás napjainkban kiemelt jelentőséggel bír, hiszen legyen szó akár elhelyezkedésről, akár külföldi tanulmányokról, munkavállalásról, jelentősen megnöveli esélyeinket az, ha beszéljük a nyelvet. A legtöbb álláshirdetésben már szembe jön velünk a nyelvvizsga iránti követelmény, és a diploma megszerzése is lehetetlen nélküle. Magántanárok, nyelvtanfolyamok, online lehetőségek és iskolai plusz foglalkozások kapcsán éppen úgy elsajátíthatjuk a kívánt nyelvet, mint huzamos időn keresztüli külföldön tartózkodással. Ahhoz azonban, hogy a megmérettetés sikeresen záruljon, nagyon fontos a célirányos felkészülés. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, hogy milyen területekre érdemes odafigyelni a nyelvvizsga menetével kapcsolatban.

Célirányos felkészülés

Az eredményes nyelvtanulás mindig több tényező függvényeként alakul – tudhatjuk meg az euroexam.org oldalon. Nem mindegy, milyen tankönyvet választunk, mennyi időt szánunk rá a tanfolyamon, iskolán kívül, milyen intenzitással vetjük magunkat bele a nyelv elsajátításába, és persze a megmérettetés előtti utolsó hetek megszervezése sem elhanyagolható. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a célirányos felkészülés már egy jó kiindulópont a siker felé. Mire gondolunk pontosan? Napjainkban néhány kattintással elérhetünk olyan feladatsorokat, amelyek azokat a tipikus területeket veszik sorra, melyekkel éles helyzetben találkozhatunk. Fontos az is, hogy a szóbeli nyelvvizsgára történő felkészülés során az élőszó kerüljön fókuszba. Akár online is gyakorolhatunk más nyelvtanulókkal, de ha minden kötél szakad, akkor mondjuk fel az egyes témakörökre vonatkozó információkat magunknak, ezzel is megszokva a szóbeli megnyilvánulást.

Pontos érkezés, odafigyelés

Sokan éppen a stresszes helyzetekben késnek el, ám ezt a nyelvvizsga alkalmával jobb, ha elfelejtjük. Az idegeskedéssel gyakran csak saját magunknak és teljesítményünknek ártunk. Az online fiókunkon keresztül általában már két héttel a nyelvvizsga előtt megkapjuk a szükséges információkat az időpontról és a helyszínről. Ez esetben érdemes legalább húsz perccel korábban megjelenni, hiszen még szükség lesz személyazonosságunk igazolására, melyhez érvényes személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány szükséges. A megkapott vizsgakód matricákat a válaszlapokra kell majd felragasztani. Kizárólag olyan ételt és italt vihetünk be a terembe, melynek csomagolása nem csörög, így nem zavarjuk a többi vizsgázót. A mobiltelefonokat nem elég csak lehalkítani, hanem mindenképpen ki kell kapcsolni azokat.

Írásbeli után szóbeli

A megmérettetés az írásbelivel indul. Az összes feladatra egységes idő áll rendelkezésre, így magunk oszthatjuk be, hogy melyik feladatra mennyit szánunk. A célirányos felkészülés ezért is bír kiemelt jelentőséggel, hiszen így tisztában lehetünk azzal, mely feladatok mennek könnyebben, és melyekre kell több időt szánni. A válaszlapokra kell felragasztani a vizsgakód matricát, és mivel arra nincs idő, hogy a feladatlapról még másolgassuk a válaszokat, ezért azonnal a válaszlapon kell dolgozni. Ha bármilyen kérdésünk van, vagy nem világos valamelyik feladat, akkor azt kézfeltartással jelezzük, de semmiképpen ne zavarjuk a többieket, ez ugyanis félreérthető szituációkat teremthet. A komplex kétnyelvű nyelvvizsgánál 5 vizsgarésszel kell számolni, az egynyelvűnél 4 darabbal.

A szóbeli vizsga követi az írásbelit, ennek beosztását ekkor fogják kifüggeszteni. Természetesen itt is fontos az azonosítás, a vizsgakód matricát tartalmazó lap, a kiértesítő levél, de a szótárról se feledkezzünk meg. Mielőtt a vizsgáztatók előtt kellene bizonyítani, lesz tíz percünk felkészülni. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ugyan biztonsági tartalékként nálunk lehet a szótár, de ez tulajdonképpen mit sem ér, ha nem rendelkezünk megbízható tudással.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

A védelmező 1. évad 7. és 8. rész tartalma

A védelmező amerikai sci-fi fantasy sorozat
Vetítés időpontja: 2018. január 28., vasárnap, 14:00-kor. Skouras fejvadászai ismét rajtaütnek Tate-en és Bón. A kislányt altató lövedék éri az egyik támadótól, ettől pedig kómába esik. Winter végső elkeseredésében...
Tovább

A mi kis falunk 2. évad 1. rész tartalma

A mi kis falunk 2. évad
Vetítés időpontja: 2018. február 3., szombat, 20:00-kor. Gyuri sokkos állapotban szembesül azzal, hogy a kocsija szőrén-szálán eltűnt, a polgármestert pedig balul elsült hajfestési kísérlete taszítja kétségbeesésbe...
Tovább

A szultána 2. évad 44. rész tartalma

A szultána török történelmi sorozat
Vetítés időpontja: 2018. február 3., szombat, 14:50-kor. A szultán olyan döntést hoz, amihez Kösem szultána szava is kevés. A Válide tehetetlen, idősebbik leányát férjhez adják. Ester asszony elárulja fogva...
Tovább