Mi van, ha ok nélkül sír a baba?

A babasírás a kezdő szülők esetén sokszor okoz riadalmat, egyből azon gondolkodnak: vajon mi a baja a babának? 

Vajon miért sír a baba?

Vajon miért sír a baba?
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by ellyn)

A legtöbbször nincs különösebb oka a sírásnak és ha a motiváló tényezőt megfejtjük, akkor jó esetben megfelelően tudunk rá reagálni, azaz elhalkul a babasírás.

A babasírásnak mindig van valami oka, csak némely anyuka gondolja azt, hogy semmi oka sincs és mégis bömböl az ő babája. A szakirodalom szerint egy kéthetes korú normális baba nagyjából két órát sír naponta.

Arra is figyeljünk, hogy mikor sír a baba! Ha van valami rendszeresség benne – például mindig sír az esti etetés után, vagy fürdéskor, vagy bizonyos ételek, tápszerek fogyasztása után – akkor az utalhat a sírás okára.

A babasírás kézenfekvő okai

Éhes a baba. Ha keveset-, vagy már régen evett, akkor etessük meg a babát!

Szomjas a baba. Különösen ha melegre fordul az időjárás, vagy ha esetleg lázas a baba, akkor figyeljünk arra, hogy gyakrabban itassuk. Sokszor keveset, mint egyszerre sokat!

Tele a pelenka. Ha bepisilt, vagy bekakázott a baba, akkor a hirtelen támadt kellemetlen érzés miatt is felsírhat. Ugyancsak kellemetlen lehet neki a hideg kéz érintése, vagy ha bőrkiütése, ekcémája van, akkor bárminek az érintése. Tartsuk tisztán a pelenkát, betegség esetén tartsuk be az orvosi előírásokat.

Hasfájós a baba. Erre utalhat a babsírás mellett a nyugtalanság, a lábak gyakori felhúzogatása, a gyakori szellentés. Ilyen esetekben lehet hogy az étrend módosítása, vagy más egyszerű módszer megszüntetheti a gyakori hascsikarást. Ha mégsem, akkor orvoshoz kell fordulni!

Jön a foga! A fogzás járhat fájdalommal, ami miatt előfordul, hogy felsír a baba. Egyes szakkönyvek szerint azonban a szülők hajlamosak többször a fogakra hárítani a sírás okát, mint amennyi az indokolt lenne. A patikában lehet kapni a fogzást kísérő kellemetlenségek enyhítésére megfelelő gyógyszereket, gyógykészítményeket.

Betegség. Ez az, amit a leginkább nem szeretnek hallani a szülők! A betegségnek ezernyi tünete van a sírás mellett: étvágytalan, lázas, sápadt, hány, hasmenése van a babának. Akkor sem hagyja abba a sírást, ha felvesszük és dajkáljuk egy kicsit.

Ha a síró babát felkapja, ringatja valamelyik szülő, akkor az előbb, vagy utóbb megnyugszik. Különösen akkor, ha azért sír, mert unatkozik, ideges, megijedt, vagy fél valamitől. Ha mégsem hagyja abba a sírást, akkor apuka, vagy anyuka el kezd aggódni, hogy mégiscsak valami baja van a babának! Ilyenkor hasznos lehet, ha pár percre letesszük az ágyába a picit, majd később ismét megpróbálkozunk a megnyugtatásával. Vigyázat, a baba megérzi szülein az idegességet!

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Zűrös végítélet 1. évad 10. rész tartalma

Zűrös végítélet amerikai vígjáték-sorozat
Zűrös végítélet 1. évad 10. rész 2017-12-24, 03:05-kor: Ariel csalására Frankie rájön, és kiszabadítják Jamie-t. Rhonda és testvére, valamint a...
Tovább

Oltári csajok 1. évad 37. rész tartalma

Oltári csajok magyar tv-sorozat
Oltári csajok 1. évad 37. rész 2017. december 22., péntek, 20:30-kor: Piros és Kornél randevúja nem úgy alakul, ahogy eltervezték. János meghívja Hajnalt egy romantikus vacsorára....
Tovább

Piszkos pénz, tiszta szerelem 1. évad 125. rész tartalma

Piszkos pénz, tiszta szerelem sorozat
Piszkos pénz, tiszta szerelem 1. évad 125. rész 2017. december 22., péntek, 20:00-kor: Elifet nem engedik be Hüseyinhez, de Ipek hajlandó segíteni neki. Ömer Metin segítségét ...
Tovább