Mi van, ha ok nélkül sír a baba?

A babasírás a kezdő szülők esetén sokszor okoz riadalmat, egyből azon gondolkodnak: vajon mi a baja a babának? 

Vajon miért sír a baba?

Hirdetés:

Vajon miért sír a baba?
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by ellyn)

A legtöbbször nincs különösebb oka a sírásnak és ha a motiváló tényezőt megfejtjük, akkor jó esetben megfelelően tudunk rá reagálni, azaz elhalkul a babasírás.

A babasírásnak mindig van valami oka, csak némely anyuka gondolja azt, hogy semmi oka sincs és mégis bömböl az ő babája. A szakirodalom szerint egy kéthetes korú normális baba nagyjából két órát sír naponta.

Arra is figyeljünk, hogy mikor sír a baba! Ha van valami rendszeresség benne – például mindig sír az esti etetés után, vagy fürdéskor, vagy bizonyos ételek, tápszerek fogyasztása után – akkor az utalhat a sírás okára.

A babasírás kézenfekvő okai

Éhes a baba. Ha keveset-, vagy már régen evett, akkor etessük meg a babát!

Szomjas a baba. Különösen ha melegre fordul az időjárás, vagy ha esetleg lázas a baba, akkor figyeljünk arra, hogy gyakrabban itassuk. Sokszor keveset, mint egyszerre sokat!

Tele a pelenka. Ha bepisilt, vagy bekakázott a baba, akkor a hirtelen támadt kellemetlen érzés miatt is felsírhat. Ugyancsak kellemetlen lehet neki a hideg kéz érintése, vagy ha bőrkiütése, ekcémája van, akkor bárminek az érintése. Tartsuk tisztán a pelenkát, betegség esetén tartsuk be az orvosi előírásokat.

Hasfájós a baba. Erre utalhat a babsírás mellett a nyugtalanság, a lábak gyakori felhúzogatása, a gyakori szellentés. Ilyen esetekben lehet hogy az étrend módosítása, vagy más egyszerű módszer megszüntetheti a gyakori hascsikarást. Ha mégsem, akkor orvoshoz kell fordulni!

Jön a foga! A fogzás járhat fájdalommal, ami miatt előfordul, hogy felsír a baba. Egyes szakkönyvek szerint azonban a szülők hajlamosak többször a fogakra hárítani a sírás okát, mint amennyi az indokolt lenne. A patikában lehet kapni a fogzást kísérő kellemetlenségek enyhítésére megfelelő gyógyszereket, gyógykészítményeket.

Betegség. Ez az, amit a leginkább nem szeretnek hallani a szülők! A betegségnek ezernyi tünete van a sírás mellett: étvágytalan, lázas, sápadt, hány, hasmenése van a babának. Akkor sem hagyja abba a sírást, ha felvesszük és dajkáljuk egy kicsit.

Ha a síró babát felkapja, ringatja valamelyik szülő, akkor az előbb, vagy utóbb megnyugszik. Különösen akkor, ha azért sír, mert unatkozik, ideges, megijedt, vagy fél valamitől. Ha mégsem hagyja abba a sírást, akkor apuka, vagy anyuka el kezd aggódni, hogy mégiscsak valami baja van a babának! Ilyenkor hasznos lehet, ha pár percre letesszük az ágyába a picit, majd később ismét megpróbálkozunk a megnyugtatásával. Vigyázat, a baba megérzi szülein az idegességet!

 

Ha tetszik, jelezd nekünk: