Roswell: titkos akták – mi az igazság a megdöbbentő ufó ügyben?

Az emberiség már többszáz éve kutat a földönkívüli életformák után, és nagyjából ugyanennyi ideje vitázik is arról, hogy vajon léteznek-e egyáltalán űrlények? Az eddigi egyik leghíresebb ufóészlelés 1947 nyarán történt az amerikai Új-Mexikó államban található Roswell városában, ahol a mai napig rengeteg kérdőjel maradt az üggyel kapcsolatban. A DoQ július 12-én a közismert eset nyomába ered, és szupertitkos dossziék bemutatásával fedi fel a rejtélyt.

Az ufó titok nyomában
Cím: Roswell: titkos akták
Műfaj: sci-fi, dokumentumfilm
Premier a DoQ műsorán.
Vetítés időpontja: 2017. július 12-én este 21.00 órától

Roswell: titkos akták tartalma

Az ufó titok nyomában 31947 nyarán egy különös esemény dúlta fel az új-mexikói kisvárost: William Brazel nevű művezető tanyájára egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant. A férfi jelentette ezt a sheriffnek, aki azonnal kapcsolatba lépett a roswelli légibázissal. A hadsereg nem sokkal ezután egy hivatalos közleményben a lakosok tudtára adta, hogy egy időjárási ballont, a Mogult érte szerencsétlenség a farmon. A pletykákat azonban ekkor már nem lehetett elhallgattatni, hiszen egyre többen suttogtak arról, hogy valójában egy repülő csészealj csapódott be a farmon, amit a hatóságok igyekeznek eltussolni. A hírzárlat mögött megbúvó összeesküvés-elméleteket felkapta a sajtó, és a szenzációnak híre ment az egész országban.

Sok évtizeddel később, 1978-ban néhány ufókutató – többek között Stanton T. Friedman – nyomozásba kezdett a roswelli ügy kapcsán. Több tucat emberrel beszéltek, akik annak idején valamit láttak vagy hallottak a sivatagban lezuhant rejtélyes objektumról, így bizarr részletekre derítettek fényt. Glenn Dennis, volt temetkezési vállalkozó egy interjúban például arról számolt be, hogy a helyi légibázis több gyerekkoporsót is rendelt tőle. Több már nyugdíjazott katona is azt állította, hogy feletteseik nyomására nyilatkozták akkor, hogy a törmelékek egy ballonból származnak.

Az ufó titok nyomában 1Az amerikai légierő 1997-ben, az esemény 50. évfordulóján egy rendkívül hosszú és részletes jelentést tett közzé, amellyel végérvényesen le kívánták zárni a roswelli ufószerencsétlenség ügyét. Leírták, hogy a pórul járt légi jármű valójában egy ballonra erősített radarcélpont volt. Egy évvel korábban kikerült nyilatkozat szerint azonban az igazság az, hogy ez a szonda valójában a szovjetek ellen irányuló művelet része volt, amely az ellenség atomkísérleteit volt hivatott kémlelni.

2011-ben aztán egy amerikai újságírónő, Annie Jacobsen ismét felélesztette az ország legnagyobb ufó-sztoriját. Vizsgálódása során tudomására jutott, hogy léteznek olyan feltevések is, miszerint Sztálin megbízásából ’mutáns gyerekeket hoztak létre’. Ezek a gyerekek kinézetükben megszólalásig hasonlítottak a köztudatban élő űrlényekre: aránytalanul nagy fejük, pici, törékeny testük és hatalmas, fekete szemeik voltak. A terv az volt, hogy pánikot keltsenek az amerikai lakosságban azzal, hogy megrendeznek egy ufótámadást, amelyben ezek az álufók lettek volna a kulcsfigurák. Azonban a történet több helyen is sántított, így ez a változat igencsak hitelét vesztette a szakértők szemében, és ma már csak egy újabb elrugaszkodott összeesküvés-elméletként tartják számon.

Roswell: titkos akták július 12-én este 21.00 órától a DoQ műsorán!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Tóth Bettina egy hajszállal maradt le a 2017-es X-Faktor döntőről

Az X-Faktor 2017 döntőbe jutott énekesei
Tóth Bettina párbaj után esett ki az X-Faktor döntő előtti utolsó adásában. A tehetségkutató szombati, hatodik élő showjában eldőlt tehát, kik lesznek az X-Faktor 2017 döntősei!
Tovább

Tanárok gyöngye 2. évad 7. rész tartalma

Tanárok gyöngye német komédia sorozat
Tanárok gyöngye 2. évad 7. rész 2017. december 2., szombat, 20:15-kor: Tesztoszteron szag a levegőben! Megalakul a suli box szakköre, Stefan számára azonban valódi...
Tovább

Korhatáros szerelem 1. évad 1. rész tartalma

Korhatáros szerelem magyar sorozat
Korhatáros szerelem 1. évad 1. rész 2017. december 2., szombat, 21:30-kor: A 13 részes romantikus vígjátéksorozat Budapesten játszódik, ahol a háromgyermekes anyuka ...
Tovább