Sör és bor az étkezésekhez

Melyik ételhez milyen ital való? Górcső alá vesszük a bort és a sört, mikor, mit és hogyan fogyasszunk az étkezés során.Ital ajánló cikkünk

Bor vagy sör

Hirdetés:

Elterjedt mondás korhely körökben: Borra sör – meggyötör, sörre bor – mindenkor.

Ez az italok egymásutániságára vonatkozó szállóige, ám igazság tartalmát sokan vitatják, ugyanis a mondat első fele valószínűleg csak a rím miatt került bele. Egyes borszakértők például a borkóstolás során a fajták között sört fogyasztanak.

Leleményes magyar ivók például a “Borra sör – forevör” változatot használják. Az ételek viszonylatában mi először a borral foglalkozunk, hiszen változatossága révén – fehér, vörös, édes, száraz – könnyebben tudjuk ajánlani ételeinkhez. Ráadásul a jól megválasztott bor íze fokozhatja az étel ízét, sőt az ital is finomabbnak tűnik étkezés közben.

Még egy érv a bor mellett: Noé is ezt szerette!

Az étkezés előtt

Hiába fő témánk a címben jelölt két remek nedü, el kell ismerni, hogy az alkoholos italok közül a pálinka a legnépszerűbb étvágy csináló. A különböző keserű likőrök is népszerűek, ám az édes tömény italt nem ajánljuk étkezések előtt. Érdekes, de aperitifként népszerű a martini, vagy a pezsgő.

Bor: a száraz fehér szinte bármilyen étel előtt. Esetleg rosé. Vannak olyan vélekedések, mely szerint éhgyomorra ne igyunk bort.

Étkezés közben

Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy a fehér vagy a vörös bort a hús színe szerint választhatjuk ki. Például a marhapörkölthöz vörös-, a halhoz fehérbort ajánlunk.

Ajánlatunk az egyes ételcsoportokhoz:

  • Előételekhez: könnyű asztali fehérbort, vagy rosét ajánlunk.
  • Halételekhez (kivéve halászlé): száraz fehérbor, maradhat ugyan az, amit étkezés előtt kínáltunk.
  • Halászléhez: inkább rosét.
  • Levesekhez: ritkán iszunk bort, de a tartalmas húslevesek esetén félszárazat és szárazat adhatunk.
  • Fehér húsokhoz: fehér pecsenyeborokat.
  • Csirke vagy pulyka sülthöz: lágy, félédes borokat.
  • Libához, kacsához, marhahúshoz, vadhúshoz: vörösbort.
  • Desszertekhez: félédes, édes fehérbort kínálunk, legalább 10-12 fokra lehűtve.
  • Gyümölcsökhöz: édes fehérbort.
  • Az erősen fűszerezett, hagymás ételekhez: ízlés szerint bármilyen bort választhatunk.

Mikor igyunk sört az étkezéshez?

A csehek sörfogyasztás terén az élen járnak. A prágai kocsmákban máig kapható a helyben főzött sűrű, barna cseh sör.

Amikor jólesik igyunk sört, de az étkezések kapcsán maximum azok előtt. A sör közismerten étvágycsináló, így egy pohárral nyugodtan ihatunk evés előtt. Egyes vélekedések szerint a könnyű, világos söröket a nehéz ételekhez, a töményebb, erősebb söröket a könnyű ételekhez adhatjuk. A sör esetén tehát az ellentétek vonzzák egymást.

Ha tetszik, jelezd nekünk: