Vörösboros marhapörkölt receptje

A vörösboros marhapörkölt ahány tájegység, annyiféleképpen készíthető. Mi a szabadban főzést, a bográcsban való elkészítést mutatjuk be.

Hirdetés:

A marhapörkölt viszonylag könnyen elkészíthető, ha marhahúsból van, akkor arra kell különösen ügyelni, hogy több főzési időt igényel, mint mondjuk a sertésből készült hasonló bográcsos étel.

Friss fehér kenyeret, kovászos uborkát és jó testes vörösbort kínáljunk hozzá. Lássuk a receptet!

A vörösboros marhapörkölt hozzávalói, elkészítése

Hozzávalók

  • 60 dkg marhalábszár,
  • 50 dkg ritka marhacsont,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg zöldpaprika
  • 10 dkg paradicsom,
  • 1-1-dl olaj és vörösbor,
  • fűszerpaprika,
  • köménymag,
  • só.

A vörösboros marhapörkölt elkészítése

  1. A marhahúst kockákra vágjuk.
  2. A bográcsot megkenjük olajjal, és az aljára fektetjük a marhacsontot.
  3. Ráhelyezzük az összevágott húst, megszórjuk apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával és őrölt köménymaggal.
  4. Először csak gyenge lángon pároljuk víz nélkül, megsózzuk, majd amikor levet engedett, akkor erősítjük a forrást.
  5. Amikor a hús félig megpuhult, rászórjuk a pirospaprika felét, lassan főzzük, és paprikával, paradicsommal ízesítjük.
  6. Akkor szórjuk rá a pirospaprika másik felét, amikor a hús már majdnem puhára főtt.
  7. A legvégén hozzáöntjük a vörösbort, és még 2-3 percig forraljuk. Köretnek sós burgonyát adunk mellé.

Csak óvatosan!
A bográcsban főzés során mindig óvatosan bánjunk a pirospaprikával, mert ha az odaég akkor vége az ételnek! A tűzzel ne kísérletezzünk, a túl erős láng nem jó a bográcsos ételeknek.

Forrás: kedvenc-receptek.hu

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?