10 dolog, amit jó tudni a csokoládéról

Gyakorló háziasszonyok előbb vagy utóbb találkoznak a csokoládéval. Vagy a konyhában – ez a jobbik eset – , vagy a gyerek pólójába kenve.

10 hasznos dolog a csokoládéról

 

Tortára  kenik, vagy a sütemény tésztájában használják fel, esetleg a gyerek ruhájából kell kiszedni a csokifoltot? Hogyan lehet pikáns olvasztott csokoládét készíteni és adhatok-e a házi kedvencemnek – kutyámnak, macskámnak  – csokoládét?

Összeszedtünk tíz olyan fontos dolgot, amit jó tudni a csokoládéról. Hátha valaki nem ismeri…

10 hasznos tudnivaló a csokoládéról

  1. Tipp: A csokoládé felolvasztása úgy a legegyszerűbb, ha felkockázzuk, kevés vizet vagy tejet adunk hozzá és meleg vízfürdőben folyamatosan kevergetjük.
  2. Tipp: Ha nem szeretnénk, hogy a forró csokoládén bőr képződjön, akkor kiöntés előtt verjük habbá az edényben!
  3. Tipp: Ha a forró csokoládéba tesszük a recept által előírt nyers tojást, akkor az gyakran összeugrik, el kezd megsülni a forró masszában. Ezért hideg vízfürdőbe helyezve az edényt gyakori kevergetés mellett hűtsük le a csokoládét, mielőtt a tojást beleütjük!
  4. Tipp: Ha pikáns ízű csokimázzal vonnánk be a süteményt, akkor a felolvasztáshoz a tej, vagy a víz helyett használjunk vörösbort!
  5. Okosság: A csokoládé akkor friss, ha szép selymes fényű, a szájban könnyedén szétolvad. Az állott csoki szemcsés érzést kelt a szájban,a színe pedig matt, sokszor fehér, lisztszerű réteg van rajta.
  6. Tipp: Ha a recept szerint reszelt csokoládét kell használnunk, akkor a legegyszerűbben hidegen tudjuk lereszelni. Én ilyenkor egy fél órára a hűtőszekrénybe is beteszem reszelés előtt. A reszelőlyukakat még így is többször ki kell tisztítani reszelés közben.
  7. Tipp: A torták csokimázzal történő bevonása során állítsuk egy rácsra a tortát, tegyünk alá tálcát vagy papírt, amire lecsöpöghet a csokoládé. A masszát öntsük a torta közepére és onnan a széle felé haladva kenjük szét a csokimázat.
  8. Okosság: A csokoládé veszélyes a háziállatokra nézve, a kutyák számára a csokoládéban található teobromin akár halálos is lehet. Ugyan ez az alkotórész az emberre ajzószerként hat, megemelkedik a vérnyomás és szaporább lesz a szívdobogás is.
  9. Okosság: A csokoládénak a nők havi ciklus előtti időszakában kimondottan jó hatása van. Ilyenkor ugyanis az éhség és a telítettség érzetet befolyásoló szerotonin mennyisége csökken a szervezetben, ezáltal az endorfin (boldogság hormon) is csökken. A csoki fogyasztása növeli a szerotonin és endorfin szintet!
  10. Tipp: A csokoládé foltos ruhát langyos vizes mosással tisztíthatjuk meg, az étcsokoládé által hagyott foltra mosás előtt kevés citromlevet is csöpögtethetünk.

 

 

Scroll to top