Az Agatha Christie rejtély

Agatha Christie rejtélyAz Agatha Christie könyvek népszerűsége töretlen, a titokzatos krimik, zseniális, idős és olykor esendő nyomozók kedvelői a mai napig imádják a műveit. Azt azonban lehet hogy kevesen tudják, a fantasztikus írónő életében van egy mindmáig megoldatlan rejtély, 11 napon keresztül azt találgatta az angol sajtó:

Hová és miért tűnt el Agatha Christie?

Az eltűnése előtti napokban akkori férje Archibald Christie bevallotta Agathának, hogy egy másik nőbe, Nancy Neele-be szerelmes. A nő ekkorra már a szeretője és miatta akarja elhagyni feleségét és a hat és fél éves kislányát, Rosalindot.

1926 december 3-án a pár vitatkozott, és sunningdale-i (Berkshire) otthonukból Archie szeretőjével Godalmingba (Surrey) utazott, hogy ott töltsék a hétvégét. Aznap este Agatha Christie is eltűnt, a titkárnőjének egy üzenetet ír, miszerint a Yorkshire grófságba megy, ám oda soha nem érkezik meg.

A rejtély már másnapra kiteljesedik, amikor egy helyi autószerelő, bizonyos Frederick Dore a Christie ház környékén sétálgatva rátalál egy elhagyott autóra, amely a töltésen áll. Az autóban nem ül senk, az ajtaja tárva-nyitva. Dore hívja a rendőröket, akik a kesztyűtartóban talált iratokból megállapítják, hogy az Agatha Christie tulajdona. Az autó hátsó ülésén néhány személyes tárgy mellett egy bundát is találtak, ami azért különös, mert kabát nélkül szinte elviselhetetlen abban az időben a hideg.

Elrabolták, öngyilkos lett?

A gépezet beindul és nagy erőkkel keresni kezdik a kor egyik legnépszerűbb emberét. A nyomozásba repülőgépeket, spiritisztákat és a kor híres íróit is bevonják, továbbá mintegy 15000 önkéntes is bekapcsolódik a keresésbe. Ahogy múlik az idő, egyre gyanúsabbá válik a férj, az újságok a címlapon közlik hűtlenségét, megromlott kapcsolatukat.

Agatha Christie megtalálására indított kiterjedt kutatás tizenegy napig eredménytelen volt. Ezen a napon Christie-t azonosították a Swan Hydropathic Hotelben (ma Old Swan Hotel) Harrogate-ben (Yorkshire), ahová vendégként jelentkezett be, Mrs. Teresa Neele néven, Cape Townból. Talán nem kerüli el a figyelmüket, hogy a Neele a férje szeretőjének vezetékneve!

Soha nem adott magyarázatot eltűnésére Agatha Christie. Habár az orvosok amnéziát állapítottak meg nála, eltűnésének oka sokáig találgatások tárgya maradt. Egy elmélet szerint idegösszeroppanást szenvedett, egy másik szerint hűtlen férjét akarta bosszantani. Az sem kizárt, hogy egy átkozottul jól kitalált és véghezvitt reklámfogás volt az egész Agatha Christie rejtély.

Források

Agatha Christie – wikipedia
Poirot portál

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top