Az úr születésének ünnepe

József és Mária gyermeke
József és Mária gyermeke

December 24-én van szenteste, Jézus Krisztus születését azonban minden évben december 25-én ünnepeljük, holott azt sem tudjuk pontosan, hogy mikor született a zsidó József és Mária gyermeke. Hogy is van ez?

A karácsonyt megelőző, négy hetes adventi időszak lezárásaként december 24-én, azaz a szentestével veszi kezdetét a karácsonyi ünneplés. Régen – amikor még nem elektromos izzók világítottak a fenyőfán – virrasztottak, böjtöltek és imádkoztak az emberek. Esténként pedig halat ettek, a kereszténység szimbolikus ételét, éjfélkor pedig elballagtak a misére.

A katolikus ünnepi misék közül kiemelkedik a 24-i éjféli mise, továbbá a másik kettő karácsonyi mise: a pásztorok miséje és a karácsonyi ünnepi szentmise. A pásztorok miséje a második a sorban, mely a megszületett kisdedhez siető pásztorok emlékét idézi. Ők azok, akik először értesültek az örömhírről. Az ünnepi mise ezekkel együtt az ember kegyelmi újjászületését ünnepli.

December 25-én, karácsonykor – latinul Nativitatis Domini, Natalis Domini (az Úr születése)- a keresztény világ Jézus Krisztus születését ünnepli, holott annak pontos dátuma nem ismert. Jézus pontos születési dátumáról az evangéliumok nem nyújtanak megbízható támpontot, ezért kezdetben többféle időponthoz kötötték ezt a napot, majd évszázadokig január 6-án, vízkeresztkor ünnepelték.

A karácsony végleges, december 25-i időpontjáról 325-ben az I. Konstantin római császár által összehívott első niceai (vagy nikaiai) zsinaton, a keresztény egyház püspökeinek tanácskozásán döntöttek.

Az ortodox keresztényeknél szintén december 25. a dátum, amely a Julián-naptárnak a Gergely-naptárhoz viszonyított késése miatt esik január 7-re.

A keresztény tanítás szerint Jézus Krisztus a zsidó József és Mária gyermekeként született Betlehemben (ma Izraelben, a Palesztin állam területén található), és születése lett az egész földkerekségen általánosan elfogadott időszámítás kezdete.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top