Badacsonytördemic: kocsonya-szépségverseny nyolcadszor

2014. február 15-én rendezik a kocsonya-szépségversenyt Badacsonytördemicen, ahol a hagyományos kocsonyák mellett gyümölcsből és zöldségből készült ételek is versenyeznek.

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn.
„A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn.” (Wikipedia)

A szervezők nevében Szántai Attiláné elmondta: a Badacsonytördemic Közhasznú Alapítvány és az önkormányzat nyolcadszor rendezi meg szombaton a kocsonya-szépségversenyt, ahol elsősorban nem a kocsonya ízét, hanem a küllemét értékeli a zsűri.

Minél látványosabb, kreatívabb a gasztronómiai alkotás, annál nagyobb esélye van az első helyre – jegyezte meg.

Felidézte, hogy tavaly több mint ötven kocsonyát neveztek be a versenyre: volt közötte hagyományos, disznóságokból főzött, valamint zöldség-, hal-, csirke- és gyümölcskocsonya is.

Van, aki a szép tálalással, a jól megválasztott edénnyel – legyen az kerámia, agyag, porcelánt vagy üveg -, más a kocsonya szokatlan megjelenítésével tűnik ki. Korábban egy versenyző például kalocsai népviseletbe öltözött babát formált meg gyümölcskocsonyából, egy másik üvegpohárba töltötte a hagyományos kocsonyát és olyan is akadt, aki állatfarmot formázott meg a disznóbőrkéből. Neveztek be a korábbi versenyre sakktáblát ábrázoló kocsonyát is, míg egy pincészet az egyik évben hatalmas cipó kivájt belsejébe töltötte a kocsonyáját, ami egy disznófejet ábrázolt – sorolta a szokatlan példákat Szántai Attiláné.

Szombaton egy órától lehet leadni a versenybe szánt kocsonyákat a badacsonytördemici faluházban, a szervezők idén is legalább ötven „műalkotásra” számítanak. Amíg a zsűri értékel, a helyi néptáncegyüttes ad műsort, majd az érdeklődők meg is kóstolhatják a kocsonyákat.

Forrás: MTI | 2014. február 13.

Scroll to top