A bifokális szemüveglencse története

Benjamin Franklin jóval Leonardo Da Vinci után született és hihetetlen dolgokat vitt véghez, holott az olasz festőzseni a halálával sokan úgy gondolták lezárult a polihisztorok kora. Ám Franklin, akinek jelentős politikai karrierje csúcspontjaként – több neves politikussal egyetemben – az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot is köszönhetjük, rácáfol erre az elméletre. Politikai pályája, az elektromos áram kutatása és a meteorológiai vizsgálódásai közepette arra is volt energiája, hogy felfedezze a bifokális szemüveglencsét!

Benjamin Franklinnak köszönhetjük a bifokális szemüveglencsét

Benjamin Franklin Joseph Siffred Duplessis festménye
Benjamin Franklin
Joseph Siffred Duplessis festménye
Kép:wikipedia

Mihez kell bifokális lencse?

Általában negyven éves kor felett jelentkeznek azok a tünetek, melyek a bifokális szemüveglencse szükségszerűségét vetítik előre. A könyveket, újságokat ebben a korban egyre távolabb teszi a szemétől az ember, mert közelről olvasva a betűk összemosódnak, olvashatatlannak tűnnek. Ez a szem öregedésének természetes velejárója. Ilyenkor – ha rossz volt eleve az ember szeme – két különböző szemüvegre volt szükség: egy a távollátáshoz és egy az olvasáshoz. A korábban jól látók pedig kezdhettek barátkozni az olvasószemüveg gondolatával.

Két szemüveg helyett két lencse

A két szemüveg problémájának megoldását Benjamin Franklin (1706 – 1790) amerikai tudósnak (a többi címe felsorolásától most eltekintünk) köszönhetjük, aki az 1780-as években találta fel a kettős fókuszpontú szemüveglencsét, a bifokális lencsét. Az akkori lehetőségekhez képest az ötlet rendkívül egyszerű volt: a keretbe két különböző fókusz pontú fél lencsét rakott, amit aztán a keret tartott össze. Ma már egy lencse csiszolásával is megoldják a látszerészek a kettős fókuszpontot egy lencsén belül.

Szemüveg az 1200-as évektől

Magának a szemüvegnek a felfedezését az 1200-as évekre teszik és Roger Bacon ferencesrendi szerzetesnek tulajdonítják, ám ő is hozott anyagból dolgozott: az olvasáshoz Velencei olvasókövet használt, ami az arab világból származott. Ezt a törékeny, átlátszó ásványi anyagot az olvasnivalóra helyezte és ezzel nagyította fel a betűket.

Az 1200-as évektől Benjamin Franklin felfedezéséig nem történt forradalmi újítás a szemüvegek terén. Az ő bifokális lencséjét rögtön alkalmazták azokban a szemüvegekben, amelyek egyaránt használhatók távolra és olvasásra egyszerre. Azt tudjuk, hogy a papírsárkány segítette őt a villámhárító felfedezésében, de hogy a bifokális szemüveglencsét hogyan fedezte fel, arról nem maradt fenn semmilyen legenda.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top