Gyógyító penész

A penész a lakásban okozza a legtöbb bosszúságot, de az ételen, a ruhán, bútoron sem szeretjük. Talán csak a nemes penészes sajtok és a pincében érlelt, penészes palackban érlelt borok jelenetnek kivételt a penészutálat alól. Pedig nem kellene ennyire utálni a penészt, mivel korunk egyik legnagyobb hatású gyógyszerét köszönhetjük neki!

Penészes narancs - gyógyító hatással bír a penész? Kiderül a cikkből!
Penészes narancs – gyógyító hatással bír a penész? Kiderül a cikkből!

A penész gyógyító hatását már ezer éve felismerték

A gyógyításban kezdetben csak a véletlenek és a megfigyelések indokolták a penész használatát. Az első információk egyike a észak-afrikai beduinokról szólnak, akik legalább ezer éve készítenek gyógykenőcsöt a szamarak hámján keletkezett penészből. A kínaiak még ennél is régebben használtak penészgombákat a sérülések gyógykezelésre úgy, hogy a penész gyógyító erejét véletlenül ismerték fel.

A XIX. században egy ifjú olasz orvostanhallgató Vincenzo Tiberio megfigyelte, hogy az udvarukon évszázadok óta működő kút vize a környékbeliek hasmenéses megbetegedéseit gyógyítja. 1895-ben publikálta, hogy a kútfedő kőlapról nyert penészgomba kivonata a laboratóriumi baktériumtenyészeteket 8 nap alatt teljesen elpusztította. Egy szintén fiatal francia katonaorvos, Ernest Duchense 1897-ben megfigyelte, hogy az arab lovászinasok a nyirkos nyergeken megtelepedett penészgombát használják a nyereg okozta kisebesedések kezelésére.

Némely kultúrában még a múlt században is penészes kenyeret raktak a sebre…

A Penicillin

A sok megfigyelés, gyakorlati gyógyászati felhasználás után a Nobel-díjas brit Alexander Fleming fedezte fel, hogy a penészből antibiotikum állítható elő! Rájött, hogy a Penicillium penész olyan anyagot bocsát ki, amely nem csak gátolja a baktériumok növekedését, de el is pusztítja azokat! Így született meg a penészből korunk egyik legnagyobb hatású gyógyszere, a Penicillin.

A tudomány fejlődése lehetővé tette, hogy a penicillin mellett további antibiotikumokat állítsanak elő a penészből: ilyen például az aureomicin, a streptomicin, vagy a terramicin.

Nem szép látvány, sőt gusztustalan, de rengeteg ember köszönheti neki a gyógyulását: ez a penész.

Forrás: wikipedia

 

 

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top