A harmadik világháború elmaradt

A második világháború után 38 esztendővel, 1986. szeptember 26-án annyi hiányzott a harmadik világháború kitöréséhez, hogy egy szovjet alezredes, bizonyos Sztaniszlav Petrov komolyan vegye a feladatát és a Szovjetunió felé tartó öt darab amerikai interballisztikus rakétára megindítsa a halálos válaszcsapást. Szerencsére nem tette és így nem tört ki a minden bizonnyal az emberiség végét jelentő a harmadik világháború.

Hős volt vagy a parancsot megtagadó katona a világháborút megakadályozó tiszt?

Jó kérdés. Akkor látszólag dicséretet kapott a szovjet államtól, de hamarosan el is bocsátották a katonaságtól. Ma már egyértelműen pozitív hősként ünneplik, 2013-ban például Ő nyerte a Drezdai békedíjat. De mit tett valójában Sztaniszlav Petrov?

Sztaniszlav Petrov (Kép: youtube)
Sztaniszlav Petrov
(Kép: youtube)

Azt csinálta jól, hogy nem tett semmit

A szovjet védelmi rendszer azon a szeptember 26-i napon hirtelen riadót jelez! A számítógépes rendszer 5 amerikai interballisztikus lövedéket érzékel, ami az USA felől tart a Szovjetunió felé. Az atomriadót Petrov, az ügyeletes parancsnok veszi, aki valamiért el kezd kételkedni a támadás valódiságában és számítógépes meghibásodást sejt a riadó mögött. Petrov az első sokk után lehiggad: a harmadik világháború még várhat, semmilyen intézkedésre nincs szükség.

Túl kevés az öt lövedék

Petrov a BBC-nek egyebek mellett ezt nyilatkozta döntéséről:

Tudtam, hogy ha hibázok, azt már nem tudja kijavítani senki.

Hogy miért nem csinált semmit a halálos veszélyt jelző riadóra? Öt lövedéket egyszerűen nem tartott logikusnak, szerinte egy harmadik világháború kirobbantásához, illetőleg első csapásként legalább száz lövedéket kellett volna az USÁ-nak kilőnie.

Mi okozta a téves riasztást?

Utólag kiderült: a napsugarak olyan szokatlan szögben világították meg az érzékelőket, hogy azt a számítógép rakétatámadásként értékelte.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top