Mezőgazdasági idénymunkásokat ellenőrzött a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei több esetben találtak mezőgazdasági munkásokat bejelentés nélkül foglalkoztató munkaadókat, akik többmilliós bírságot fognak kapni.
NAV, 2013. szeptember 20.

További ellenőrzések várhatók – figyelmeztetett a NAV

Az egyik ellenőrizhető idénymunka a szőlő szüret.
Az egyik ellenőrizhető idénymunka a szőlő szüret.
A kép a „feketmunkással” csak illusztráció!
(Forrás: Flickr/youwhocolleen)

A NAV pénzügyőrei – tekintettel az idénymunkák időszakára – az elmúlt napokban megkezdték a földeken, a különböző mezőgazdasági munkákban dolgozók foglalkoztatásának szúrópróbaszerű ellenőrzését. A vámosok Páhi, Kecel és Kalocsa külterületén, több helyszínen is végeztek vizsgálatokat.

Az ellenőrzésekkor megállapították, hogy a vizsgált helyszíneken összesen 40 fő dolgozott jogsértő módon, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint a foglalkoztató egyik esetben sem tett eleget munkaviszony létesítése, vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő bejelentési kötelezettségének.

A pénzügyőrök a munkavállalókat bejelentés nélkül foglalkoztató magyar állampolgárokkal szemben eljárást indítottak, melyek végén a jogsértő munkaadók megközelítőleg 8 millió forint mulasztási bírságra számíthatnak.

A pénzügyőrök a foglalkoztatók részéről előforduló jogsértések kiszűrése és magakadályozása céljából ellenőrzéseiket a továbbiakban is folytatni fogják.

Scroll to top