Így bombázza le a vulkán a környéket

A tűzhányók kapcsán elsősorban az a kép jelenik meg emlékezetünkben, hogy láva ömlik le a hegyoldalon, kb. úgy, mint az alábbi képen is látható. A vulkán azonban képes óriási szikladarabokat, és kisebb köveket is kilövellni saját magából, ami aztán bombaként csapódik a környékre.

Működő vulkán
Működő vulkán

Talán a Vezúv Krisztus előtti 79-ben bekövetkezett vulkán kitörése a leghíresebb a tűzhányók irgalmatlan erejének demonstrációi közül, de nem is kell olyan messzire visszautazni az időben: épp ma jelezték, hogy kitört Izlandon a Bardarbunga vulkán!

A vulkán a Föld kérgének olyan nyílása, amelyen keresztül magma, vagyis folyékony, forró kőzet nyomul fel a mélyből. A fogalom magában hordozza a kürtő körül kialakuló, törmelék alkotta hegyet is, ami az évezredek folyamán hatalmas méretűvé is fejlődhet. Afrika legmagasabb vulkáni eredetű hegye a Kilimandzsáró 4800 méter!

De hogyan képes óriási szikladarabokat, és kisebb köveket is kilövellni saját magából a tűzhányó? A következőkből  kiderül!

Kilimandzsáró  (Kilimanjaro)
Kilimandzsáró

Kirobban a vulkán dugója

A vulkánkitöréskor a felszínre ömlő magmát lávának nevezzük. A több mint ezer fokos lávafolyam akár több kilométert is megtehet amíg lehűl és megszilárdul. Az ennél alacsonyabb hőmérsékletű láva gyorsabban megdermed: van amikor azért marad abba a vulkánkitörés, mert a megszilárdult magma mintegy dugó elzárja a vulkán kürtőjét.

A nyugalom azonban sokszor csak látszólagos: a tűzhányók belsejében lezajló borzalmas folyamatok hihetetlen mennyiségű gázt termelnek. Amikor ez a gáz a vulkán belsejében nem fér el, akkora lesz a nyomás, hogy a kürtőt lezáró dugót kirobbantja a helyéről. Az óriási robbanás hatalmas szikladarabokat képes leszakítani a hegyről és a levegőben megszilárduló lávacseppek is úgy csapódnak a földbe, mint egy bomba. Ilyenkor sziklák, salak és apró orsó alakú, vagy gömbölyű kövek záporoznak a környékre.

A kitöréskor föllövellő gőz- és gázfelhő finom porral és vulkáni hamuval festi meg az eget úgy, hogy az ég a környező országok légi közlekedését is képes megbénítani! Az izlandi Grimsvötn vulkán 2011-ben Franciaország és Olaszország légi közlekedését is veszélyeztette annak idején!

A vulkánok működése, kitörése változó. A mai izlandi kitörés enyhének mondható, mivel szeizmikus jelenség (földrengés) nélkül kezdett kiömleni a láva egy hasadékból néhány kilométerre a Bardarbunga-ároktól.

Forrás: wikipedia | MTI

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top