Kaméleon, az alkalmazkodó művész

Kaméleon – mondják arra az emberre, aki a tökéletesen tud alkalmazkodni környezetéhez. Gyakran használjuk a szót, de vajon ismerjük-e az állatot, amit oly gyakran emlegetünk? Megnézzük hol és hogyan él a kaméleon, kúszik-e mint a többi gyíkféle és hogyan lát hátrafelé, a feje megmozdítása nélkül.

A kaméleonfélék a hüllők osztályába a pikkelyes hüllők rendjébe és a gyíkok alrendjébe tartozó család.
Kaméleon

A kaméleonfélék a természetben elsősorban Afrikában, Madagaszkár szigetén, emellett Dél-Európában és Ázsiában fordulnak elő. Rengeteg alfaja létezik, azonban az alaptulajdonságukban, a láthatatlanná válásban valamennyien megegyeznek.

Kaméleonfélék családja, alcsaládja, faja a Wikipedián.

A kaméleon azoknak a hüllőknek az egyike, amelyek a legjobban tudtak alkalmazkodni a környezetükhöz. Ez a gyíkféle még azzal is rásegít a rejtőzködésre, hogy felveszi a környezete színét. Nem véletlen, hogy a képen látható terráriumban rikító színeket használtak: ki találná meg egy természetes színű közegben a kaméleont?

Így él a kaméleon

Fatörzseken, faágakon él, de gyakran mászik sűrű, tövises bozótokba is. A kusza ágak között szinte lehetetlen gyorsan mozogni és könnyen be lehetne szorulni közéjük. A kaméleon viszont lapos testével, fogódzkodásra alkalmas lábaival és farkával akár a legvékonyabb ágakon is vígan közlekedik. Rovarokkal, sáskával, szöcskével táplálkozik. Foga nincs, így egyben nyeli le áldozatait.

A többi gyíkfélétől eltérően a kaméleon nem a hasán csúszik, a négy lábán, rendkívül lassan halad előre. Ellenségei elől ezzel a mozgással képtelen elmenekülni, ezért inkább megmerevedik és beleolvad a környezetébe. Gyíkféle, de nem fürge gyík!

A kaméleon lát hátrafelé, a feje megmozdítása nélkül!

A mozdulatlanságot a vadászathoz is felhasználja. Megmerevedik, csak a nagy, erőteljesen kiemelkedő szemeit mozgatja. Egyetlen szemhéj borítja szemeit, melyen csak egy szűk nyílást hagy: ezen keresztül csak a pupillája látszik ki. A kaméleon szemének egyik csodája tehát az, hogy akár hátra is tud vele nézni, a másik pedig az, hogy a két szemét külön-külön, akár ellenkező irányban is képes mozgatni!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top