Közönségszavazás dönt a garda, a sügér és a magyar bucó közül

Nyúldomolykó, kősüllő, széles kárász és menyhal, ezek a halak győztek a legutóbbi Év Hala megmérettetésen. De mi lesz az év hala 2014.ben? A Magyar Haltani Társaság közleménye.

Budapest, 2013. október 6., vasárnap (OS)

Ezek a halak versengenek az Év Hala címért

Csapósügér
Csapósügér
(Kép: wikipedia/Dgp.martin)

A Magyar Haltani Társaság ötödik alkalommal készül az év hala megválasztására. Az előző évekhez hasonlóan most is közönségszavazás dönti el, hogy három jelöltjük, a garda, a sügér és a magyar bucó közül melyik lesz jövőre a kitüntető cím birtokosa.

A korábbi években győztes nyúldomolykó, kősüllő, menyhal és széles kárász halak után most újabb őshonos fajok kapnak esélyt az Év Hala cím elnyerésére. A garda – amellett, hogy vészesen megfogyatkozott vizeinkben – azért került a jelöltlistára, mert a társaság – Herman Ottó-emlékév lévén – a Balaton “látott halával” szeretné felhívni a figyelmet nagy polihisztorunknak A magyar halászat könyve című, ma is élvezettel olvasható munkájára. A széles körben elterjedt és népszerű sügér, amelyre a halászati jogszabályok eddig kevés figyelmet fordítottak, a horgászok kezdeményezése nyomán került a kiválasztottak közé.

A természetvédők jelöltje, a fokozottan védett, példányonként 100 ezer forintra értékelt magyar bucó az utóbbi időkben néhány tisztábbá vált folyóvizünkbe is visszatért. Állománynagysága azonban még messze elmarad a megnyugtató szinttől, ezért továbbra is megkülönböztetett figyelmet igényel. Szavazni a társaság honlapján lehet, amely a választható fajok képe mellett információval szolgál azok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is. Az akció az év utolsó napján zárul, eredményhirdetés 2014. január 1-jén.

Itt lehet szavazni!

Magyar Haltani Társaság

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top