Megcsappant Cosa Nostra vagyon

Pillanatok alatt elment a Cosa Nostra kétszázmilliárdos vagyona, mikor az olasz rendőrség kedden több mint 700 millió euró (közel 210 milliárd forint) értékben foglalt le cégeket, ingatlant és földet, amelyek mások nevén ugyan, de Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet jelenlegi vezérének tulajdonai voltak.
Róma, 2013. szeptember 24., kedd (MTI)

Lefoglalták a szicíliai Cosa Nostra vezetőjének milliós vagyonát

A cikk a hirdetés alatt folytatódik!

Tizenkét vállalkozást, kétszázhúsz ingatlant és összesen hatvan hektárnyi földet foglalt le az olasz maffiaellenes nyomozó igazgatóság (DIA) a szicíliai Trapani közeli Castelvetrano területén. Mindegyik a 64 éves Giuseppe Grigoli vállalkozó nevére volt bejegyezve, de a hatóságok szerint a vagyon igazi tulajdonosa a keresztapa Matteo Messina Denaro volt, aki így fektette be és mosta tisztára a Cosa Nostra bűncselekményekkel szerzett pénzét.

A szicíliai szupermarketek királyaként ismert Grigoli jelenleg tizenkét éves börtönbüntetését tölti, mivel kiderült, hogy a maffia embereként kézben tartotta a sziget kereskedelmét.

A DIA hangsúlyozta, hogy a vagyonlefoglalással újabb csapást mértek a húsz éve körözött Messina Denaróra, aki egymás után veszíti el embereit és anyagi forrásait.

Az 1962-ben Castelvetranóban született, Diabolik és Don Ciccio néven is ismert maffiavezért 1993 óta körözik. A világ tíz legveszélyesebb bűnözőjének egyike. 2000-ben életfogytiglanra ítélték többek között többszörös gyilkosság miatt.

Kedden az északolasz Lombardiában a Cosa Nostra nyolc tagját tartóztatták le, akik a rendőrség szerint a maffiaszervezet pénzét a helyi gazdaságba fektették be. Feladataik között szerepelt a körözött és Szicíliából északra menekült maffiatagok anyagi támogatása is. A letartóztatottak között van Vittorio Mangano lánya és veje is. A 2009-ben meghalt Mangano az „Arcore istállósa” néven volt ismert, mivel egykor Silvio Berlusconi Milánó közeli villájában szolgált. A hatóságok szerint a Cosa Nostra összekötőjeként.

 

Scroll to top