Ne segítsük a tolvajokat karácsonykor sem!

A karácsony ünnepe együtt jár a bevásárlással, a bevásárlás pedig azzal, hogy az átlagosnál több pénzt hordunk magunknál és az értékes mobiltelefonunk is kilóg a zsebünkből, hogy hirtelen fel tudjunk valakit hívni egy pulóver mérete, vagy egy könyv címe miatt. A tolvajok már előre dörzsölik a kezüket, hiszen erre számítanak ők is, kilesik a vásárlás lázában kissé figyelmetlenebbé váló embereket és megszabadítják értékeiktől.

Karácsony a tolvajoknak is ünnep. Vigyázzunk értékeinkre!
Karácsony a tolvajoknak is ünnep. Vigyázzunk értékeinkre!

A Csibészke magazinban adunk pár hasznos tanácsot, melyeket célszerű megfogadni a karácsonyi bevásárlás idejére!

1. Vigyázzunk a táskánkra!

Tömött buszokon, bevásárlóközpontokban a táskát tartsuk bezárva. Húzzuk be a cipzárt, csatoljuk be a csatot! A tolvajok számára rendkívül csábító a hátizsákkal közlekedő ember, akinek fogalma sincs arról, ha valaki a buszon a hátizsákban kotorász. Láttam már olyat, hogy a hátizsákot nem a hátán, hanem – mint a babahordozókat – a hasán viselte valaki. Jó megoldás!

2. Ne használjunk mobiltelefont!

A karácsonyi bevásárláskor lehetőleg ne használjunk mobiltelefont. Egy-egy nagy értékű készülék láttán a tolvajok képesek órákon át követni bennünket, hogy egy megfelelő alkalommal ellopják, vagy erőszakkal elragadják az értékes mobilt. Az én mobilom nem annyira értékes, de a magazin korábbi cikkében részletezettek szerint lopásgátlót telepítettem rá: így ha el is lopja valaki a készülékemet, sem eladni, sem használni nem fogja tudni!

3. Pénztárca és bankkártya

A pénztárcából mindig úgy vegyenek ki pénzt, hogy lehetőleg ne látszódjék, mennyi pénz marad benne! A nagy köteg bankó láttára a tolvaj megbabonázódik és ránk tapad mint a mágnes! Legjobb bankkártyával fizetni – már ahol megteheti az ember. A bankkártya elveszése, ellopása esetére mindig legyen kéznél a bankunk azon telefonszáma, amelyen keresztül letilthatjuk az adott kártyát!

4. Tolvajok bandába verődve

Főleg tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt bevásárlóközpontokban jellemző, hogy ketten-hárman összeverekednek, kiabálnak, vagy más módon felhívják magukra a figyelmet, mialatt a társuk a bámészkodó tömegben áldozatra vadász. Ha a tolvaj banda által előadott jelent jól sikerül, senki sem fogja észrevenni, hogy ezalatt kifosztották.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top