Sertésjava Holstein módra

Holstein egy szarvasmarha fajta neve (Holstein-fríz) és egy régió neve Németországban, de a sertésjava Holstein módra nevű ételhez egyiknek sincs köze.

A név eredete: Sertésjava Holstein módraA Holstein módra az ételek elnevezésében általában arra utal, hogy a húst valamilyen módszerrel megsütjük, majd tálaláskor tükörtojással díszítjük.

A sertésjava Holstein módra állítólag egy a XIX. században élt porosz politikusról, Frierich von Holsteinről kapta a nevét. Ez a nagy formátumú ember elsősorban a külpolitikában jeleskedett, dolgozott a rio de Janeiro-i, a londoni, a és a washingtoni nagykövetségen is. Odahaza Poroszországban mindig óvakodott a nyilvánosság előtti megjelenéstől, legszívesebben a háttérben politizált, onnan irányította kisebb nagyobb cselszövéseit.

Bismarck, az első német kancellár bizalmas volt a külügyminisztériumban, de egyes források szerint nagy része volt abban is, hogy Otto von Bismarcknak távoznia kellett posztjáról.

Frierich von Holstein nagy ínyenc és hobby szakács hírében állt, kedvenc vendéglőjének, a Borchardnak a szakácsa kreálta neki, állítólag a politikus utasításai alapján. Azóta ha a sült sertésszeletre, vagy borjúsültre tálalás előtt tükörtojást helyeznek, akkor arra azt mondjuk, hogy Holstein módra készült.

Kapcsolódó recept:

Sertésjava Holstein módra

Ételnév: Sertésjava Holstein módra

Elnevezte: Borchard étterem
Kiről/miről nevezték el: Frierich von Holstein

 

 

Scroll to top