A Cordon Bleu legendái

A Cordon Bleu nevű étel elnevezése sokak fantáziáját megmozgatta, megpróbáltunk egy kicsit mi is utána járni a dolgoknak és érdekes legendákat találtunk, melyek azonban nem minden esetben utalnak a sajtos, sonkás húsételre, a cordon bleu-ra.

Abban a legtöbb forrás egyet ért, hogy a Cordon Bleu francia eredetű szó, jelentése kék szalag. Köztudott, hogy annak idején a hajózás egyik legjelentősebb díját is így nevezték. Amelyik hajó a leggyorsabban szelte át az Atlanti óceánt, az kapta meg a kék szalag díjat. Egy bizonyos Titanic nevű hajónak épp ez lett a veszte… Hogy mi a párhuzam a Titanic és a Cordon Bleu között? Egyes vélekedések szerint ezen az óceánjárón készítették először el a borjúfelsálba göngyölt, bundázott sajtos, sonkás húsételt, de szerintem az igazság inkább az, hogy … semmi.

Cordon Bleu

Egy másik magyarázat már közelebb jár a konyha világához. Eszerint a Cordon Bleu a francia Szentlélek lovagrend tagjainak jelvénye volt a XVI. században. XV. Lajos király egyik alkalommal, mikor aktuális szeretőjénél, bizonyos Dubarry grófnénál vacsorázott, az királyi lakoma után behívatta a szakácsot, hogy kifejezze neki elismerését a fenséges ételek miatt. A király legnagyobb megdöbbenésére egy bájos fiatal lányt vezettek elé, ő volt az est főszakácsa! A király a finom vacsora elismeréseként neki nyújtotta át azt a kékszalagot, amit egyébként a francia hercegek hordtak. Ettől kezdve ezt a Cordon Bleu díjat csak szakácsnők, konyhafőnöknők nyerhették el.

Meg kell említeni egy ízig-vérig magyar magyarázatot is, mely egyik hazai politikusunk neve (nem a Bleu) és az étel neve között összefüggést lát. Ennek valószínűleg az az oka, hogy gyakran eltévesztik az étel nevének írását és nem “C”-vel, hanem “G”-vel írják azt: Gordon Bleu (helytelen!).

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top