Szent Ferenc ünnepnapján látogatott el a pápa Assisibe

Ferenc pápa Assisiben a betegeket, szegényeket rászorulókat látogatta meg.  A társadalom peremére szorult betegek és szegények segítését és az egyháznak a világi javaktól és érdekektől való elfordulását szorgalmazta a pápa pénteken Assisi városában, ahova Olaszország védőszentje, Szent Ferenc ünnepnapján látogatott el.

Róma, 2013. október 4., péntek (MTI)

Ferenc pápa: A betegek, szegények, rászorulók ne csak sajtóhír legyenek!

Ferenc pápa Copacabana Beach, Rio de Janeiro, 2013.
Ferenc pápa
Idén nyáron: Copacabana Beach, Rio de Janeiro, 2013.
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by Flickr/Semilla Luz).

Az egyházfő helikopterrel tette meg az utat a Vatikánból az umbriai Assisibe, ahol százezres tömeg várta. “Szegény pápa a szegények között!” – üdvözölte őt az egyik transzparens.

Ferenc pápa elsőként a Seraficum Intézetben ellátott fogyatékos gyermekekkel és a Caritas helyi menhelyén segített szegényekkel, olaszokkal és bevándorlókkal találkozott. A betegek, szegények, rászorulók “ne puszta sajtóhír legyenek, azok hallják meg őket, akik magukat kereszténynek nevezik” – jelentette ki az egyházfő. Hangsúlyozta, hogy emberségesebb kereszténységre van szükség: “nincsen más út, máskülönben az egyház nem több kívülről szépnek tűnő cukrászsüteménynél“.

A mai egyháznak meg kell válnia a világiasságtól, a pénztől, politikától” – fogalmazott a pápa. Kijelentette, ha az egyház a lelkiség helyett a világiasságot választja, az “gyilkos magatartás” lenne, hiszen a világon családok halnak éhen, mások háborúk elől menekülnek vagy a szabadságot keresve halálra találnak”. Az utóbbi megjegyzéssel Ferenc pápa a délolasz Lampedusa szigetén csütörtökön történt tragédiára utalt.

A pápa estig tartó látogatása során imádkozik Szent Ferenc és Szent Klára sírjánál, szentmisét mutat be a Szent Ferencről elnevezett bazilika előtti téren, találkozik fiatalokkal és az egyház képviselőivel. Az ebédet Szent Ferenc városának szegényeivel fogyasztja el.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top