Tovább keresik Madeleine McCannt

Négyéves korában tűnt el – és azóta sincs meg – a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek által látogatott Ocean Club nevű üdülőközpontjából Madeleine McCann. Az eset már hét éve történt, de a felkutatására tett kísérletekkel nem hagytak fel az angol hatóságok.

David Cameron brit miniszterelnök a szülők kérésére 2013 nyarán személyesen rendelte el, hogy a Scotland Yard kezdje újra nyomozást a portugál hatóságok által már 2008-ban lezárt ügyben. Ennek az új nyomozásnak egy újabb szakasza kezdődött azzal, hogy körülkerítették hétfőn az átkutatásra kijelölt területet a brit és a portugál rendőrök a portugáliai üdülőnek a közelében, ahonnan Madeleine McCann hét éve nyomtalanul eltűnt.

A Scotland Yard detektívjei a portugál nyomozókkal együtt először műszeres kutatásokba kezdenek az üdülőben és közvetlen körzetében. Olyan érzékelőkkel pásztázzák végig a környéket, amelyek 15 méteres mélységig “belátnak” a földfelszín alá, és ha a műszerek valahol jeleznek, ott várhatóan felássák a területet.

A brit rendőrök három nagy kutatási körzetet jelöltek ki, közülük a hétfőn lezárt, bokrokkal benőtt, három  futballpályányi terület van legközelebb, párpercnyi járásra az üdülőhöz.

A Scotland Yard néhány hete jelentette be, hogy a nyomozásban “jelentős új szakasz” kezdődik az üdülő környékének átkutatásával. Sajtóértesülések szerint a brit nyomozók biztosították a négyéves korában eltűnt skót kislány szüleit, hogy “nem kifejezetten” a gyermek holttestét keresik, hanem kizárásos alapon szeretnének minden lehetséges nyomot feltárni.

A BBC beszámolója szerint hétfőn a lezárt területen furgonok jelentek meg, amelyek a Scotland Yard műszaki felszerelését vitték a helyszínre.

Madeleine McCann eltűnése

Madeleine McCann a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek által látogatott Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A gyerek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától néhány méterre, az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak. Az anya és az apa bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, hogy minden rendben van-e, ám amikor Madeleine édesanyja este tíz óra felé ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá. A gyanúsítást egy ével később – érdemi bizonyítékok hiányában – feloldották, a kislánynak azonban azóta sem lelik nyomát.

Madeleine McCann sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy egy jómódú, gyermektelen külföldi házaspár “megrendelésére” rabolhatták el.

A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján látni vélték. Eddig azonban sehol nem akadtak a nyomára, annak ellenére sem, hogy a keresésére létrehozott alapítvány időről időre számítógépes “öregítő” eljárással készült, fotóminőségű portrékat tesz közzé arról, hogy miként nézhet ki aktuális korának megfelelően.

Forrás: MTI | 2014. június 2.

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top