Vegyszermentes megoldás a meztelencsiga ellen

Spanyol meztelencsiga pusztítja a gombákat a magyar erdőkben, a veteményesben is pusztítanak, az érett gyümölcsért még a fára is felmásznak. Nem a vegyszeres kezelés a legjobb megoldás ellenük!

Spanyol meztelencsiga
Spanyol meztelencsiga

Az idei esős nyárnak köszönhetően már az őszi gombafajokkal és azokból is rekord méretű példányokkal lehet találkozni az erdőkben. A rossz hír, hogy a gombákat most egy spanyol eredetű meztelencsiga pusztítja.

A gombákat azonban nem csak a csigáktól kell félteni! A Pilis Parkerdő szóvivője azt mondja, a kirándulók is gyakran szednek gombát, de sokszor fel is dúlják a környezetet.

„Nagyon sokszor találkozunk az út szélen eldobált gombákkal, ami vagy arra utal, hogy az illető nem ismeri a gombát és végül meggondolta magát eldobja, mégis ott hagyja, de ezáltal mégis elpusztította a gombát” – emelte ki Lomniczi Gergely.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy helytelenül tárolva, vagy túl nagy mennyiségben fogyasztva még az ehető gomba is okozhat mérgezéshez hasonló tüneteket.

Már megint a meztelencsiga!

A szombathelyi piacon egy egész sort is megtöltenek a gombaárusok. A júliusban leesett rekord mennyiségű esőnek köszönhetően hatalmas gombákat is lehet kapni. A kofák szerint azonban több is teremhetett volna.

Az esős időben ugyanis a spanyol meztelen csigák is elszaporodtak. Liszt András növényorvos azt mondta: ezek a csigák nem csak az erdőkben és a veteményesben pusztítanak, hanem az érett gyümölcsért még a fára is felmásznak.

A szakember biológiai védekezést javasol. „Akinek komolyabb problémát okoz a kertjében, az szerezzen be indiai futókacsát. Ez az a kacsa, amelyik igazából vidáman megeszi, és nagyon szereti” – mondta.

Sokan egyszerűen konyhasóval hintik be a meztelencsigát, ami megöli és össze is zsugorítja az állatot. Figyelem, a csiga besózása állatkínzás és környezetszennyezés is egyben!

Forrás: M1 Híradó

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top