Egyre veszélyesebbek a természetes vizek?

Azért lesznek folyamatosan veszélyesebbek a hazai természetes vizek, mert felelőtlen emberek veszélyes hüllőket és más állatokat engednek a folyóinkba, tavainkba.

Aligátor teknős
Aligátor teknős: az embernek is komoly sérülést okozhat

Harapós teknősök inváziója jöhet a magyarországi vizekben, mert túl sokan gondolják azt, hogy természetes, ha egy gazda szabadon engedi nagyra nőtt aligátorteknősét, vagy más hasonlóan veszélyes hüllőjét – véli Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora a Közelről című műsorban a Kossuth Rádióban. A szakember arról is beszélt, emlősfajoknál is lehetnek problémák, miután egyre többen akarnak ormányos medvével egy fedél alatt élni.

Egyre gyakrabban szerepelnek a hírfolyamban a tavaknál, folyókban, parkokban talált veszélyes állatok – ezek közé tartozik például az aligátorteknős(képünkön). A szakemberek az elmúlt évben számtalan 10-12 kilós példányt fogtak be ebből a hüllőfajtából, amelynek harapása rendkívül veszélyes, az embernek is komoly sérüléseket okozhat.

Vajon mire gondol az az ember, aki egy aligátorteknőst enged a folyóba?

Az aligátorteknős: megjelenése,előfordulása, életmódja a wikipédián olvasható.

Több begyűjtött ragadozó teknős a Veresegyházán található medveotthonba került, ahol Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora mesélt a különleges hüllőkről. A menhelyen két aligátorteknős-kifutó van, egy-egy kis tóval. Eleinte csak két állat, a Biatorbágyról ide szállított Artúr és Aranka éltek itt, egymástól elkülönülve, majd utóbbi átment fajtársa tavába. Miután újabb és újabb teknősök érkeztek, köztük egy szintén harapós kínai lágyhéjú teknős is, Aranka visszatért az eredeti tavába, amelyet hat másik példánnyal oszt meg, Artúr pedig maradt egyedül.

Az aligátorteknős mindenre támad, ami mozog!

Szilágyi István megjegyezte, múltkor egy galamb szállt le inni a tónál, a gyanútlan madarat a villámgyors teknősök azonnal elkapták. Jellemző rájuk, hogy mindenre támadnak, ami mozog, az aligátorteknősök a nyakukat majdnem olyan hosszan ki tudják nyújtani, mint a páncéljuk hossza, ezen kívül a szájukat pengeéles szarukávák szegélyezik, végtagjaik pedig hatalmas karmokban végződnek.

A szakember elmondta, ezeket az állatokat nem lehet ivartalanítani, de mivel szeretnék elkerülni a szaporulatot, abban bíznak, hogy a veresegyházi élőhely nem alkalmas arra, hogy kikeljenek a tojások. Más területen azonban, Magyarországon belül is, képes lehet a szaporodásra az aligátorteknős, amelynek eredeti amerikai élőhelye egészen Kanadáig terjed. Ott sokkal szélsőségesebb időjárás, keményebb hidegek vannak, mint nálunk, ezért még az sem szükséges az aligátorteknős magyarországi túléléséhez, hogy enyhe legyen a tél – figyelmeztetett Szilágyi István.

Forrás: hirado.hu

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top