A csavarkompresszor a barkácsolásban is segít

A csavarkompresszor nevét kevésbé ismerjük, noha remek szolgálatot tehet nem csak az ipari folyamatokban, hanem az otthoni barkácsolásban is. A csavarkompresszor tökéletes megoldás lehet, ha sűrített levegő előállítására van szükség, a szerkezeti jellemzőket azonban kevésbé ismerjük. Érdemes jobban megismerni ezeket az eszközöket, hiszen a legkülönfélébb feladatokban jelenthetnek segítséget.

A csavarkompresszor neve egyre ismerősebben cseng a barkácsolás iránt érdeklődők körében – állítja a btkkft.hu szakembere. Magától értetődik, hogy az ipari folyamatokban alkalmazott, illetve az otthoni barkácsolás során használt csavarkompresszorok jelentős szerkezetbeli különbséggel rendelkeznek, az alapvető működési elvük viszont azonos.

Csavarkompresszor

Természetesen a két megoldás kapacitásbeli különbségekkel is rendelkezik, de a sűrített levegő előállításának módja azonos: mindkét méretben a sűrített levegők két ellentétes forgásirányú, egymással szemben elhelyezkedő csavar végzi. Érthető módon ebből ered a csavarkompresszor elnevezés is.

El kell mondani, hogy az ipari folyamatokban alkalmazott csavarkompresszorok jelentősen nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint az otthoni barkácsolás során használt gépek kapacitása is fontos tényező a kiválasztás során. A barkácsolás során végzett feladatok is sokfélék lehetnek, ezért mindig az adott felhasználási feladatokhoz leginkább megfelelő kapacitású kompresszort érdemes választani.

Általánosságban viszont el kell mondani, hogy az otthoni feladatokra szánt csavarkompresszorok esetében megengedett némi minőségbeli kompromisszum, hiszen a barkácsolás során aligha van szükségünk magas minőségi elvárásoknak megfelelő készülékekre. Sokkal fontosabb, hogy jó ár-érték arányban vásároljunk és megtaláljuk azt a berendezést, ami a leginkább megfelel a saját igényeinknek és céljainknak. A barkácsolás során aligha fordul elő, hogy a csavarkompresszort maximális igénybevételnek tesszük ki, ezért a meghibásodás valószínűsége is alacsonyabb.

Mivel a barkácsolás során csak rövid üzemidőkre kell számítani, ezért a középkategóriás készülékek tökéletes megoldást jelenthetnek. Egy középkategóriás csavarkompresszor nagy valószínűséggel hibamentes szolgálatot biztosít hosszú éveken keresztül.

Érdemes azonban nyomatékosítani, mit jelent az alacsonyabb minőségi elvárás. Természetesen nem szabad úgy értelmezni ezt a javaslatot, hogy a márkajelzés nélküli gépek megfelelő választást jelentenek. Rengeteg érvet fel lehet sorakoztatni az ilyen silány termékekkel szemben. Az első és talán legfontosabb ellenérv a no-name készülékekkel szemben a gyenge minőség és silány anyaghasználat, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy ezek a készülékek idejekorán meghibásodnak.

A meghibásodás azonban csak a problémák sorának első állomása… A meghibásodást követően azzal fogunk szembesülni, hogy nincs garanciális gyártói ügyintézés, sokszor önmagában a garancia sem létezik. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a „márka” nem rendelkezik márkaszervizzel. Sőt, az alkatrészek beszerzése is problémát jelent. Ezt követően pedig keserű szájízzel leszünk kénytelenek levonni a tanulságot, miszerint az olcsóságnak ára van.

Tartsuk szem előtt, hogy a megbízhatóság fontos szempont a csavarkompresszorok esetében is. Minél fontosabb munkafolyamatban számítunk a csavarkompresszor működésére, annál inkább szem előtt kell tartanunk a minőségi követelményeket. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a rendszer nélkülözhetetlen elemeként alkalmazzuk őket.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top