Anya lesz Tien Tien, a skót óriáspanda

Azért szenzáció, hogy vemhes az edinburghi állatkert óriáspandája, mert ezeket az állatokat rendkívül nehéz tenyészteni, és nagyon nehéz nyomon követni a terhességüket is.

Óriáspanda - talán sikerül fogságban szaporítani a skótoknak
Óriáspanda – talán sikerül fogságban szaporítani a skótoknak

Tien Tien a skót óriáspanda talán augusztus végén már szülni fog. A kedvező jelekre hónapok óta várnak az edinburghi állatkert dolgozói.

Az állatkert kedden jelentette be, hogy a legújabb eredmények szerint a Tien Tien névre hallgató óriáspanda mesterséges megtermékenyítés segítségével teherbe esett áprilisban, és talán augusztus végén már szülni fog.

A szakértők naponta vizsgálják az állat vizeletében a hormonok és a proteinek szintjét, de egyben óvatosságra is intenek, hangsúlyozva, hogy semmi biztosat nem tudnak mondani, amíg Tien Tien valóban életet nem ad csemetéjének.

“Ez egy nagyon új és összetett tudomány, és még mindig van némi időnk. Az előző évhez hasonlóan, a magzat késői elvesztése teljes mértékben lehetséges” – nyilatkozta Iain Valentine, a Skót Királyi Zoológiai Társaság tagja.

Tien Tien már tavaly is teherbe esett, de a vemhesség késői szakaszában a magzat felszívódott.

Az óriáspandákat rendkívül nehéz tenyészteni, és nagyon nehéz nyomon követni a terhességüket is. Az állatok viselkedéséből és hormonszintjéből a gyakori álterhességek miatt nehéz megmondani, hogy valóban vemhesek-e vagy sem. Ráadásul az óriáspandák magzatai csak a vemhesség utolsó heteiben kezdenek el fejlődni.

Forrás: MTI

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top