Az Al-Salam Boccaccio 98 tragédiája

Al-Salam Boccaccio 98 Tragédia a Vörös-tengeren
Al-Salam Boccaccio 98
Tragédia a Vörös-tengeren

Aki azt gondolja, hogy a Titanic után nem történtek súlyos tengeri tragédiák, az vagy nagyon fiatal, vagy esetleg nem halott még az Al-Salam Boccaccio 98 elnevezésű komp tragédiájáról a Vörös-tengeren. És hogy miért meséljük el a 2006 februárjában Szaúd-Arábiából Egyiptomba tartó hajó elsüllyedésének történetét? Mert a közelmúltban bekövetkezett Costa Concordia óceánjáró tragédiája során a kapitány az elsők között hagyta el a süllyedő hajót, csakúgy mint az Al-Salam Boccaccio 98 kapitánya, anno 2006-ban…

A mai napig nem tudni, miért süllyedt el a Al-Salam Boccaccio 98

A hajó több tíz kilométerre a Hurghada egyiptomi kikötőtől süllyedt el, 2006. február 03-án, hajnali két óra körül. A fedélzeten 1300 utassal és a 400 tagú személyzettel. A korai időpont miatt az emberek nagy része aludt, így csak későn tudták megkezdeni a mentést. Az áldozatok száma meghaladta az ezret.

A túlélő szemtanúk közvetlenül a tragédia bekövetkezése előtt tüzet láttak fellobbanni és azt vették észre, hogy sűrű fekete füst száll fel a gépházból. Ezt erősítette meg az egyik egyiptomi túlélő, Rafat Sajjid is. A tűz után véleménye szerint kevesebb mint tíz perc elég volt ahhoz, hogy felboruljon a komp. Azt is észrevette, hogy aki a mentőcsónakba elsőként szállt be, az a kapitány volt…

A hajót építő cég azonban a rossz időjárást okolta. A Vörös-tengeren vihar tombolt és földrengés is volt a közelben, szerintük ez okozta a komp vesztét.

A komp a korabeli híradások szerint hamis biztonsági jogosítvánnyal rendelkezett, a tűzoltókészülékek és a mentőcsónakok használhatatlanok voltak, utóbbiakat ráadásul – görgők hiányában – nem lehetett időben vízre bocsátani sem. A több mint ezer ember halálát okozó tragédia felelőseként az Al-Salam Boccaccio 98 tulajdonosa, Mahmud Ismail börtönbüntetést kapott. Az elsőként elmenekülő kapitányt is elítélték.

Kapcsolódó weboldal

http://heiwaco.tripod.com/as98.htm

Scroll to top