Az ecet egyszerű felhasználása már a múlté, nem csak savanyításra, tartósításra, hanem rengeteg más, a gasztronómián túlmutató dologra használhatjuk. A nemes szőlőből készült nedűt fahordóban tizenkét évig érlelik és úgy kezelik mint a legfinomabb, legkülönlegesebb borokat. Ennek következtében a különleges, sokáig érlelt ecet ára hasonlóan borsos mint a finom boroké.
A tartósítás, ízesítés mellett másra is jó az ecet!
A tartósításra azért kiváló, mert csírátlanító hatással bír. Ezért használják napjainkban is előszeretettel, no meg az íze miatt! Közismert, hogy a régi típusú kávéfőzőket, mosógépeket nagy koncentrátumú (20%, vagy nagyobb) ecettel vízkőtelenítették a háztartásokban.
Történelmi távlatok: Egyiptom és Itália
Annak idején Kleopátra tetőtől talpig ecetben dörzsölte le – vagy dörzsöltette le – magát, hogy bőre bársonyos, hamvasan kívánatos legyen. A férfifaló pápalány Lucrecia Borgia hercegnő mindennap ecetes vízben fürdött hogy bőre megőrizze rugalmasságát.
Gyümölcsecetek sokrétű felhasználása
- Csökkenti a rovarcsípés okozta viszketést, ha pár csepp ecettel bedörzsöljük a csípés helyét.
- A leégés, gyulladás fájdalmát enyhíti az esti ecetes bedörzsölés.
- Torokfájáskor vízben oldott ecettel gargarizáljunk, tisztítja a torkot.
- Hajmosás után az ecetes vízzel történő öblítéstől fényesen csillogó lesz a haj; egyesek szerint a korpásodás ellen is kitűnő az ecetes oldat.
- Segíti az emésztést, így serkenti a keringést és ezáltal jótékonyan hat a szív működésére is.
Étvágy csökkentő, vagy étvágy gerjesztő?
Az ecetsav lebontja a zsírt és a szénhidrátot. Ha ecetes salátát, vagy savanyúságot fogyasztunk, az csökkenti a csokoládé, cukorka iránti éhséget, azaz fogyókúra esetén hasznos azoknak, akik nehezen tudnak ellenállni az édesség csábításának.
A szervezetünk tápanyag felhasználását hatékonyabbá teszi, ez pedig meghozza az étvágyunkat is, azaz nem lehet letagadni, hogy étvágygerjesztő hatással is bír.