Az új CSOK miatt több ház épül majd vidéken?

Az újonnan bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény egyértelműen az új lakások építésére vagy vásárlására ösztönzi az embereket, ám a budapesti és főváros környéki magas telekárak egyértelműen korlátozhatják ezt. Emiatt az emberek a vidéki városok, falvak felé fordulhatnak, hiszen ott jóval olcsóbban lehet telkeket vásárolni.

Vonzó vidék?

Az új csok elsősorban azoknak jelenthet segítséget, akik máshogyan nem tudnának lakást vásárolni, hiszen nincs meg az ehhez szükséges tőkéjük. Például segítséget jelenthet egy olyan háromgyermekes családnak, akik jelenleg egy budapesti panellakásban élnek körülbelül 50 négyzetméteren, és igénybe véve az új lehetőséget, Budapesten egy nagyobb, új lakásba költözhetnek, akár még úgy is, hogy a 10 milliós hitelkeretet fel sem veszik.

Ha viszont egy megtakarítással nem rendelkező fiatal, egygyermekes házaspár szeretne lakáshoz jutni, nekik jóval nehezebb a helyzetük, még a kedvező támogatási forma mellett is. Ha ugyanis vállalják a 3 gyermeket, és felveszik a nekik járó 10 milliós támogatást, akkor azzal Budapesten vagy közvetlen környékén gyakorlatilag labdába sem rúgnak. A jobb környékeken a telek árát sem futja ki a támogatás, nemhogy abból még építkezni is lehessen. A hitelkeretet is igénybe véve, húsz millióból persze fel lehet építeni egy kisebb házat, ám akkor még nincs telek, és a 10 millió forint visszafizetése is terheli a család költségvetését, miközben három, egyre növekvő gyermekről is gondoskodni kell.

A fentiek miatt válhat egyre vonzóbbá a vidék, azoknak, akik építkezést terveznek az új otthonteremtési támogatásból, hiszen minél messzebb távolodunk a fővárostól és a nagyobb városoktól, annál olcsóbbak a telkek, és a pesti ár töredékrészéért hozzájuthatunk. A ház felépítése pedig vidéken is ugyanannyiba kerül, mint a főváros környékén.
Építkezés - Az új CSOK miatt több ház épül majd vidéken?

A kérdés persze az, hogy milyen messzire éri meg eltávolodni a fővárostól, és mennyire lesz megterhelő a család számára a későbbiekben a munkába, iskolába történő ingázás, hoz-e annyit az olcsóbb telek, mint amennyit a távolság visz a másik oldalon. Az, hogy valaki helyben, vidéken kapjon állást, persze nem lehetetlen, bár kétségkívül nagy szerencse is kell hozzá. Ha mégis sikerül, akkor pedig a fizetés nem éri el a budapesti szintet, és ez ismét jócskán szűkíti majd a család költségvetését.

Nem könnyű…

A támogatási lehetőség persze mindenképpen pozitív, de számos kérdést kell körbejárni a házaspárnak, ha bele szeretnének vágni. A döntés nem könnyű, számos tényező mérlegelésére van szükség.

A támogatás természetesen nem csak budapestiek számára vehető igénybe, úgy tűnik, hogy a kedvezőbb telekárak miatt most a vidékiek lesznek előnyben. Sok helyen a telek csupán néhány-százezer forint, ami nem növeli meg annyira a házépítés költségeit, mint a főváros esetében. Pécsen például – bár jelentős szóródás mutatkozik a telekárakban – már 1 millió forint alatt is telekhez lehet jutni (határ persze a csillagos ég).

Ugyanakkor érdemes azon is elgondolkodni, bár a támogatás összege kétségkívül csábító, hogy nem-e érdemesebb maradni a használt lakások piacán, és használt lakást vásárolni, mint belemenni egy bizonytalan kimenetelű építkezésbe és hitelfelvételbe. Pécsen eladó lakáshoz már 4 millió forinttól hozzájuthatunk, a jobb lakások természetesen ott is többe kerülnek, de nem adósodunk el 20-30 évre.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top