Bálnavadászok hihetetlen kalandjai és megpróbáltatásai

Olvasói értékelés: 1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 Csillag (Még nics szavazat, légy az első!)
Loading...

A bálnavadászok a XIX. század egyik legjelentősebb nyersanyagforrását szerezték be, miközben hihetetlen megpróbáltatásokon mentek keresztül. Számtalan iparágnak szolgáltattak nyersanyagot, Amerikában és Európában például bálnaolajjal világítottak, de a bálnacsontokat is számtalan módon hasznosították. Kiságyat készítettek belőle a gyerekeknek, és persze más bútorokat is, de főleg a női fűzőknek volt pótolhatatlan alapanyaga. Ezekért a célokért a bálnák élete akkoriban nem tűnt nagy árnak. És a bálnavadászoké? Az egyik legismertebb és legmegdöbbentőbb kalandjukat Ron Howard kétszeres Oscar-díjas rendező vitte filmre A tenger szívében címmel. A kalandfilmet 2015. december 10-től vetítik a hazai mozik.

Moby Dick történetéről felethetőleg már mindenki hallott, olvasta a könyvet, vagy látta a korábban róla készült filmet. 1820 telén az Essex bálnavadász hajót megtámadta és elsüllyesztette egy feldühödött fehér bálna. Ez az emberiség egyik legismertebb újkori mítosza melyet Hermann Melville klasszikusa, a Moby Dick tett halhatatlanná. Az ő meséjében egyértelmű, hogy a bálnát gyilkos szándék vezérli, és hiába küzd emberfeletti módon Ahab kapitány és legénysége, a bálna győz, a hajó elsüllyed.

Melville klasszikusában itt ér véget a bálnavadászok története, a valóságban azonban a katasztrófának voltak túlélői. Az ő történetükben a bálnával vívott életre-halálra menő küzdelem és a hajó pusztulása csupán a kezdet. A rájuk váró szörnyű megpróbáltatások nem érnek véget, a kalandjuk folytatódik. Étlen- és szomjan, az időjárás viszontagságainak kitéve hánykolódnak a végeláthatatlan tengeren. Vajon a támadás után megmenekült bálnavadászok közül hányan élték túl a szerencsétlenséget? És akik végül megmenekültek, mekkora árat fizettek az életükért?
Bálnavadászok embert próbáló kalandjai - Chris Hemsworth

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a hihetetlenül látványos és izgalmas kalandfilmben, melynek főszerepét Chris Hamsworth alakítja. További szereplők: Cillian Murphy, Benjamin Walker, Brendan Gleeson, Ben Whishaw és Tom Holland.
Magyarországon forgalmazza az InterCom.

Forrás: InterCom, Filmrakat.hu

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top