Ebola-járvány: a vírus és velejárói

Az Ebola-járvány gyors terjedésére és súlyos velejáróira figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát Dr. Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Főigazgatója. Az Ebola már nem csak egészségügyi kérdés: gazdasági és humanitárius válság kezd kialakulni.

Dr. Chan kiemelte, hogy a most terjedésben lévő Ebola vírus az egyik meglepetést szállítja a másik után. A rettegett, halálos betegséggel szemben egyre inkább úgy tűnik, hogy kudarcot vallanak azok az államok, melyek korábban sikerrel vették fel a küzdelmet hasonló vírusokkal. Már 70 millió embert fenyeget az Ebola-vírus.

Dr. Margaret Chan szerint az Ebola-járvány valószínűleg a legnagyobb békeidőbeli kihívás azok közül, amelyeket az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és intézményei valaha tapasztaltak. Az Ebola-járvány velejárója az adott területeken a humanitárius és gazdasági válság, valamint nemzetbiztonsági fenyegetés. Mi okozza ezt?

Dr. Margaret Chan

Olyan helyi krízishelyzetek, mint amilyen például Libéria éléskamrájának tartott Lofa megyében kialakult. Ebben a megyében közel 170 gazdálkodó és családtagjai haltak meg a járvány következtében, így az termőföldek parlagon hevernek. Az éhezés melegágya az anarchiának: aki éhezik, az élelemhez akar jutni és ezért bármire képes. Emellett a kórházak dugig vannak, van, hogy az utcán halnak meg a betegek.

A regisztrált, Ebola vírussal fertőzött betegek száma a WHO adatai szerint időközben meghaladta az 5300-at, de egyes becslések szerint eddig több mint 20000-en betegedtek meg és ez a szám napról napra emelkedik. A halálos áldozatok száma közelít a 3000-hez.

A járvány megfékezésének egyik alapfeltétele, a megfelelő rendet fenntartása. Barack Obama az Egyesült Államok elnöke épp ezért úgy döntött, hogy amerikai katonákat vezényel a térségbe, akinek elsősorban nem katonai feladatai lesznek: kórházakat kell építeniük, hogy ne az utcán haljanak meg a vírus által fertőzöttek…

Dr. Margaret Chan köszönetét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok ilyen jelentős szerepet vállal az Ebola feltartóztatásában.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Orville 1. évad 9. rész tartalma

Orville sorozat
Az Orville legénysége két faj között próbál békeszerződést kötni, közben Edet, Kellyt és Dr. Finnt különös érzésék kerítik hatalmukba. A hamis érzések...
Tovább

Szulejmán sorozat 1. évad 264. rész tartalma

Szulejmán török kalandfilmsorozat
A szultán megdöbbenve értesül arról, hogy Rüsztem titokban több agát is kivégeztetett. Azonnal a sátrába rendeli, és ezzel megelőzi a lázadás kitörését...
Tovább

Arisztokraták 1. évad 5. rész tartalma

Arisztokraták sorozat tartalma
Sarah törvénytelen gyermeknek ad életet és a kicsivel együtt az apa, Lord William Gordon házába költözik. Ez óriási botrányt kavar az előkelő társaságban...
Tovább

Vélemény, hozzászólás?