A konyhában hatványozottan igaz, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Igen ám, de ha az ételt rontottuk el, akkor lehet hogy éhes marad a család! Mit lehet tenni az elrontott ételekkel? Mit tegyünk, ha nem fő meg időre, ha csomós maradt a rántás, ha hagytuk megpenészedni a lekvárt, ha elsóztuk az ételt, ha leégett a hús?
Konyhai fortélyok
Ha leégett a hús…
Ha leégett a pecsenye rakjuk át sürgősen egy új edénybe úgy, hogy a leégett részeket véletlenül se kaparjuk fel. Ezután néhány karikára vágott nyers krumplit tegyünk bele, ami elveszi az égett ízt! Az edényből az égett részt hosszú áztatás után óvatosan távolítsuk el! Az erős dörzsölés, kaparás, valamint a durva súrolóporok, egyéb erős vegyszerek, felsértik/oldják az edény falát!
Ha elsóztuk az ételt…
Az ételeket akkor szoktuk elsózni, amikor nem vesszük figyelembe az összetevők sótartalmát. Vigyázni kell a konzervek, fűszerkeverékek, sózott szalonna felhasználása esetén a só adagolásával! Célszerű utólag sózni, mert az sokkal egyszerűbb, mint utólag sótalanítani!
Ha mégis elsóztuk az ételt, akkor pörkölt, vagy leves készítése esetén egy késhegynyi szódabikarbóna segíthet a dolgon: csökkenti a sós ízt.
A legismertebb fortély a leves sós ízének közömbösítésére: a krumpli. Egy nyers krumplit rakjunk az elsózott levesbe, az majd magába szívja a sót. Van aki almát tesz az elsózott ételbe…(ezt még nem próbáltuk!). Tálalás előtt természetesen a krumplit-almát ki kell szedni a levesből!
Ha hagytuk megpenészedni a lekvárt…
Ez a befőzéskor elkövetett hiba, ami nem orvosolható: a penészes tetejű lekvárt dobjuk ki! A lekvár egészét átjárhatta a penész, ami rákkeltő lehet, ezért nem érdemes azzal kísérletezni, hogy vastagon leszedjük a tetejét, az alját pedig elfogyasztjuk…
Ha csomós maradt a levesben a rántás…
A rántást a forró levesbe kell – állandó keverés mellett – önteni, azután újra felforralni és kész. Ha így tettünk és mégis csomós maradt a levesben a rántás, akkor egyszerűen szűrjük át egy megfelelő szűrőn!
Ha nem fő meg időre …
Ha nem fő meg időre a bab a levesben, akkor egy késhegynyi szódabikarbóna segíthet megpuhítani. Ha a levesben kemény marad a hús (előfordulhat, ha öreg kakashúst, marhahúst használunk), akkor vegyük ki a levesből, daraboljuk fel és úgy főzzük tovább.
Az ön tippje
Van egyéb jó ötlete az elrontott ételek feljavításával kapcsolatban? Ossza meg velünk: a lap alján talál hozzászólási lehetőséget!