Krumpli elkészítési fortélyok

Sokan egy lapon említik a krumpli főzést a tea elkészítésével, holott a krumplit jól elkészíteni nem is olyan egyszerű.
Adunk 10+1 tippet a jó krumpli elkészítéséhez!

Sültkrumpli - wikipedia
Sült krumpli, főtt krumpli egyaránt elrontható. Hogyan?

A krumpli (burgonya, pityóka, kolompér vagy krompé) a földkerekség egyik legelterjedtebb növénye, régen a szegények mindennapi eledele volt. Ismertsége és népszerűsége okán számtalan variációban elkészíthető, akár körteként, akár főételként is, azonban van pár dolog, amit a krumpli elkészítése során figyelembe kell venni.

Krumpli elkészítési fortélyok – 10+1 tipp

1. A legtöbb vitamint a krumpli héja alatt találhatjuk, ezért héjában célszerű megfőzni, hogy megmenthessük a vitaminok javát.

2. A héjában főtt burgonya hámozásával lényegesen kisebb lesz a veszteség, mint amikor a nyers krumplit hámozzuk.

3. Ha mégis meghámozzuk a burgonyát főzés előtt, akkor sós vízben kell megfőzni, mivel utólag ízesre sózni szinte lehetetlen, a hideg burgonya nem képes beszívni a sót.

4. A meleg krumpli remekül magába szívja a sót és az egyéb fűszerek ízét, illatát!

Sose tárolja fagyasztóba a krumplit!5. A krumplit nem lehet úgy főzni, hogy feltesszük főni, majd amíg kiugrunk a boltba, levesszük a gázról. A félig főtt krumplit nem lehet utólag készre főzni!

6. A nyers, reszelt burgonyát hamar fel kell dolgozni, mert negyed óra alatt feketedni kezd.

7. Nyers burgonyát nem lehet fagyasztóban tárolni, célszerűbb hűvös kamrában, száraz pincében, jól szellőző helyen tartani. Ilyenkor is ellenőrizni kell három-négy hetenként, és ha csírásodik, a csírákat le kell szedni róla.

8. Ha módunk van rá, kevés olajat (zsiradékot) használjunk a krumplisütéshez. Legmegfelelőbbek erre a célra azok az olajsütők, melyek egy adag megsütéséhez csak egy evőkanálnyi zsiradékot használnak fel.

9. Ha bő olajban sütjük a krumplit, előtte töröljük szárazra és ne áztassuk sokáig a vízben sütés előtt, mert ha magas a nedvességtartalma, nem sülni, párolódni fog a krumpli.

10. Ne sózzuk meg a krumplit sütés előtt, mert levet enged és megpuhul!

+1. Csak annyit süssünk, amit el is fogyasztunk, mert a melegített sült krumpli már nem az igazi.

Kihagytunk valamit? Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy a facebook oldalunkon!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

1 Comment

  1. Tóth Csaba2017-04-04

    Sütés közben miért feketedik meg a krumpli,és puha marad?

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top