Emelkedik a nyugdíj reálértéke

Emelkedik a nyugdíj reálértéke, kiemelten fontos a köznevelés, a helyi közösségek megerősítése, a kisközösségek fejlesztése – ülésezett az Idősek Tanácsa.

Az Idősek Tanácsa méltányolja, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is emelkedik a nyugdíjak reálértéke – áll a testület üléséről az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Emlékeztettek arra: a tavaly október elseje óta Idősügyi Tanács helyett Idősek Tanácsa néven, kibővült hatáskörrel működő testület nemcsak az idősek életkörülményeit közvetlenül érintő intézkedésekkel kapcsolatban, hanem egyfajta “bölcsek tanácsaként” az általa fontosnak tartott bármely kérdésben is ajánlásokat fogalmazhat meg a kormánynak.

A nemzedékek közötti együttműködéssel összefüggésben a testület kiemelte a köznevelés szerepét. Tájékoztatás hangzott el arról, hogy a Nemzeti alaptantervben miként jelenik meg az idősek tisztelete, a generációs kapcsolatok erősítése, és szó esett az iskolai közösségi szolgálatról is, amely hozzájárulhat az idősek tapasztalatainak átadásához.

A közlemény szerint az önkéntességgel összefüggésben elhangzott: a helyi közösségek megerősítése, a kisközösségek fejlesztése, valamint az idősek önkéntes tevékenységgel kapcsolatos programokba bevonása hozzájárul az idősek társadalomban elfoglalt helyének megerősítéséhez, ezt a minisztérium pályázati lehetőségekkel támogatja.
A tanács a jövőben a kiemelt feladatokkal kapcsolatos állásfoglalások kialakítására munkacsoportokat alakít.

Forrás: MTI 2015.

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top