Facebook film, és más tech óriások legendája

A Facebookot több mint egymilliárd ember használja világszerte. Nem véletlen, hogy óriási az érdeklődés iránta. Így hát az sem csoda, hogy film készült róla.

Facebook, Google és a többiek mozifilmenKözösségi Háló. Ezen a címen futott az film, amely a Facebook születését hivatott bemutatni. Bár a Facebook alapítója nem volt nagy véleménnyel a filmről, a laikus számára mégis érdekes belelátni, hogyan született korunk egyik meghatározó médiája.

Bár a közösségi háló igazi Hollywood-i film volt, azonban nem ez az egyetlen, ami a Szilikon-völgy cégeit mutatja be.

Ma már több film készült az Apple alapítójáró Steve Jobsról is. Ilyen a Gondolkozz másképp, ami 2013-ban került a mozikba, vagy az idén bemutatásra került Steve Jobs is. Érdekes, hogy ezekben a filmekben közös vonás, hogy a főszereplőt, legyen szó Steve Jobsról, vagy Marc Zuckenbergről nem festi rózsaszínűre, azaz a hősök inkább tűnnek kellemetlen figuráknak, mintsem szerethető embereknek.

De a szuperprodukciók mellett sok kisebb film is készül, amely dokumentarista stílusban mutatja be a tech óriások születését.

Az internet igazi története (The True Story of Internet) valójában egy TV sorozat, ami ha nem is a teljesség igényével, de részletesen beszámolt az internet nagy fordulataival. Megismerhetjük például, hogy születtet a világ első domainje a symbolics.com, amelyet 1985. március 15-én regisztráltak be. Érdekes módon az is megtudható, hogy a világ első weboldala csak 1991-ben jött létre Tim Berners-Lee kezdeményezésére, míg 2014-ben átléptük az 1 milliárdos határt.

De a filmből megismerhetjük a fileletöltés, vagy a böngészőháború részleteit is. Igazi csemege azoknak, akiket érdekel, hogyan indult világhódító útjára az internet.

Érdekes módon az Apple és a Facebook mellet a harmadik óriásról a Google-ról még nem készült film. Bár a Gyakornokok című vígjáték elvileg a Google központjában játszódik, valójában inkább fikció, nem pedig a cég születését bemutató mozi. Bár több film is szerepel a tervek között egyelőre egy igazi szuperprodukció sem született a keresőóriásról.

A Microsoftról sem készült igazi nagy film, bár az 1999-ben született A szilikonvölgy kalózai c. filmben a Microsoft és az Apple összecsapásait és küzdelmét nézhetjük meg Noah Wyle főszereplésével.

Bill Gatesről és a többi nagy alapítóról természetesen több kisfilm, vagy dokumentumfilm is készül, azonban ezek általában nem kerültek a mozikba és csak a TV-ben voltak megtekinthetőek. Ilyen filmek voltak a Startup.com vagy a RevolutionOS.

Aki szereti az ilyen típusú filmeket, az nyugodt lehet: a gyors meggazdagodás és a technológiai cégek világa igen népszerű a moziba járók körében. Biztosak lehetünk benne, hogy már készül a forgatókönyv Elon Musk-ról a Tesla alapítójáról, vagy éppen a Google alapító párosáról és nem kell sokat várunk, hogy a moziban is viszontláthassuk őket.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top