Fordításhoz és tolmácsoláshoz való uniós jog

A jogok biztosítása a végső szakaszához érkezett: Két nap múlva megvalósul a fordításhoz és tolmácsoláshoz való uniós jog. Korábban arról adhattunk hírt, hogy alapvető uniós jog lesz az ügyvédi tanácsadás igénybevétele, most újabb két jogosultság egységesítése a téma: fordítás, tolmácsolás. Viviane Reding alelnök, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa nyilatkozik a polgárok tisztességes eljáráshoz való jogáról.
Forrás: http://ec.europa.eu | 2013. október 26.

A polgároknak joguk van a tisztességes eljáráshoz

Uniós jog az anyanyelvi tolmácsolás

Hamarosan eljön az ideje annak, hogy konkrét lépést tegyünk az európai igazságszolgáltatási térség kialakítása felé. 2013. október 27-én lejár az a határidő, amelyen belül a tagállamoknak át kellett ültetniük a büntetőeljárások gyanúsítottjainak jogairól szóló első uniós jogszabályt, amely biztosítja, hogy a letartóztatott vagy bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek a büntetőeljárás folyamán – így jogi tanácsadáskor is – élhessenek az anyanyelvi tolmácsoláshoz való joggal az Unió valamennyi bíróságán. Az Európai Bizottság 2010-ben tett javaslatot (IP/10/249) a jogszabályra, amelyet az Európai Parlament, valamint a Miniszterek Tanácsa minden korábbinál gyorsabban, mindössze kilenc hónapon belül fogadott el (IP/10/1305).

Viviane Reding alelnök, az uniós jog érvényesülésének biztosa
Viviane Reding alelnök, az uniós jog érvényesülésének biztosa
(Foto: Some rights reserved. Photo taken by Veni)

Viviane Reding figyelmezteti a tagállamokat

Ez történelmi pillanat az európai igazságszolgáltatás számára: most először válik kézzelfogható realitássá a polgárok tisztességes eljáráshoz való joga – ha a tagállamok eleget tesznek jogi kötelezettségeiknek,– jelentette ki Viviane Reding alelnök, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa. – Első ízben kerül sor az Európai Bizottság azon három javaslatának alkalmazására, amelyek arra irányulnak, hogy Unió-szerte – bel- és külföldön egyaránt – garantálják a tisztességes eljáráshoz való jogokat a polgárok számára. A Bizottság eleget tesz annak az ígéretének, hogy egész Európában megerősíti a polgárok jogait. Arra számítok, hogy a tagállamok is így tesznek. Az Európai Bizottság hamarosan beszámol arról, hogy mely országok tartották be a vállalásukat. Nem riadunk vissza attól, hogy megnevezzük és nyilvánosan elítéljük a késlekedőket – elvégre ez a jogszabály a polgárok jogainak lényegét érinti.

Ha tetszik, jelezd nekünk:
Scroll to top