A gyermekek számától függ a nyugdíj?

Hasonlóan a családi pótlékhoz, az adózáshoz és sok minden máshoz a nyugdíj összegének megállapításakor is figyelembe vennék a felnevelt gyermekek számát. Az ötlet az MTA által életre hívott Népesedési Kerekasztaltól származik.

Több gyermek = több nyugdíj?
Több gyermek = több nyugdíj? A Népesedési Kerekasztal indítványt tett egy olyan nyugdíjreformra, amely figyelembe venné, hogy a majdani nyugdíjas milyen részt vállalt a majdani járulékfizetők járulékfizető kapacitásának előállításában.

Konkrétumok természetesen még nincsenek, jogszabálytervezetet sem találtunk a hivatalos forrásokban. Azt sem tudjuk, mi van azoknak a nyugdíjával, akik szinte mindenüket feláldoznák azért, hogy legyen gyermekük, ám ez egészségügyi okokból, vagy más miatt mégsem sikerül.

Régóta mondják, hogy valamit kell csinálni a nyugdíj-rendszerrel, mert ami most van, az sokáig nem tartható. A népességfogyás megállítása is azonnali intézkedésre váró feladat, a két kiemelt terület összehangolása jó ötletnek tűnik. Különösen úgy, hogy gyermekvállalás szükséges, de nem elégséges feltétele lesz az emelt összegű nyugdíjnak: fel is kell nevelni, ki is kell taníttatni azt a gyermeket!

Természetesen az ördög a részletekben rejlik. Nem mindegy, hogy akinek nincs gyermeke, annak elvesznek a nyugdíjából, vagy akinek van, annak megemelik a nyugdíját. Az sem mindegy, hogy egyszerre, mindenkire nézve bevezetik az új rendszert, vagy a már megszületett gyermekek esetén nem érvényesítik a gyermekvállalással kapcsolatos előnyöket a nyugdíj összegének megállapításakor.

Sok az érv és az ellenérv a javaslat kapcsán.Ha Önnek van véleménye, szívesen helyt adunk neki: szóljon hozzá hírünkhöz a lap alján!

A Népesedési Kerekasztal gyermeknevelés-függő nyugdíjrendszerrel kapcsolatos javaslatai, háttér információk a Kerekasztal weboldalán olvashatók.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top