Méhek gyűjtik és érlelik a virágok nektárjából évezredek óta a mézet. Ezt a csodálatos anyagot már az ősember is felfedezte , sőt felismerte a méz tápláló és gyógyító hatásait is, nem csak az édes íze miatt fogyasztotta!
A méz története, felhasználása,
Története dióhéjban
Ahhoz hogy írásos emlékeket találjunk a szorgos méhek csodálatos termékéről, egészen az ókori görög legendákig kell visszamennünk, ott találunk a mézre való utalásokat. Előtte egy spanyolországi barlangrajzon – ami nagyjából 18000 évvel ezelőtt készült – már látható egy lépesmézet szedő lány.
Asszíriában például a méhek és a termékeik iránti csodálatuk kifejezéseként istennőjüket – egyet a sok közül – Mylittának (Méhecskének) nevezték el.
A mézet az indiai szent könyvek, a Védák „madhu” néven említik és Laksmi a méhek védnöke, aki emellett a szerencse és a gazdagság istenasszonya Indiában. Történeti tény, hogy mézet gyűjtöttek Perzsiában, méhészkedtek Mezopotámiában és Trójában egyaránt.
Először talán az egyiptomiak használták az édesítésen túl másra is a mézet. Mézsert készítettek, illetve gyógyító táplálékként is fogyasztották. Az egyiptomi orvosok mintegy 300 betegség gyógyítására használták.
Mire használták régen a mézet?
- Hippokratész a vérzés csillapítására és a gyengélkedők felerősítésére,
- A rómaiak a férfierő és a szerelmi vágy fokozására,
- Az ókori országokban mézeskalács sütéséhez,
- A magyar népi kultúrában mézeskalácsszív készítésére használták.
Hogyan készül a méz?
A méh a virágnektárt a harmattal együtt befogadja a gyomrába, így szállítja el a kaptárba, ahol a lép sejtjeibe üríti. Amíg a nektárt felszívja a gyomrába a méh, addig a garat részben, majd később a méhgyomorban számtalan értékes anyaggal gazdagodik a virágnektár. A lép sejtekben összegyűlt mézet a méhek egy vékony viaszréteggel lezárják, elraktározzák télire. Ezt dolgozza fel a későbbiek során a méhész, majd gondoskodik a méhekről is!
Gyógyító táplálék a méz
Gyógyító, mert több mint 180 féle, az emberi szervezet számára hasznos anyag van benne. Ezek javarészt vitaminok és ásványi anyagok. Fő alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz), amiből sosem lesz zsír, mert az emberi szervezet elégeti ezt a táplálékot.
Gyógyító hatásai – általában
- Segíti az aktív gondolkodást, agyserkentő hatású,
- Kíméletes hashajtó,
- Májvédő hatású,
- Gátolja a fogromlást antibakteriális összetevői révén,
- Enzimjei révén segíti a szervezet méregtelenítését.
Gyógyító hatásai – mézfajtánként
- Az akácméz és a vegyes virágméz jó köhögés ellen, fertőtlenítő hatású.
- Emésztőrendszeri, légúti és húgyúti betegségekre ajánlják a fenyőmézet.
- A galagonyamézet a szív gyógyszerének tekintik sokan.
- A gesztenyeméz jó trombózis esetén.
- Hársméz: görcsoldó, lázcsillapító hatású.
- A mentaméz vizelethajtó.