Az egészségünk múlik rajta: a gyerekcipő

A gyermekkori cipőviselési szokásaink kihatnak az egészségünkre, mégpedig döntő hatással vannak a váz- és izomrendszerünk megfelelő fejlődésére, amely a helyes vagy helytelen tartás kialakulásában és megtartásában, majd később az ezzel együtt járó betegségek kialakulásában nyilvánulnak meg. Nem mindegy hát, miben járatjuk a gyermekünket!

Legyen jó a gyerekcipő!

Már az első lépések megtételétől kezdve fontos, hogy megfelelő lábbelit adjunk gyermekeink lábára, hiszen az izomzat kifejlődése, mely később a vázrendszer megtartásában kulcsszerepet tölt be, ebben a korban indul meg. Az első lépések még bizonytalanok, ebben a korban megfelelő támogatás kell a még bizonytalan lábaknak, ezért részesítsük előnyben a magas szárú gyerek cipőket és gyerekszandálokat.

Ahogy nőnek a gyermekek, úgy válik egyre stabilabbá a mozgás, és válnak egyre mozgékonyabbá a gyerekek is. A fokozott mozgásnak a jó minőségű, bőrből készülő cipők képesek „ellenállni”, hiszen ezek strapabíróak, kialakításuknak megfelelően a fokozott terhelést is bírják. A cipők talpa legyen könnyű és rugalmas, hogy mozgás közben ne terhelje túl a lábak izomzatát. Ahogy nő a gyermek, úgy hagyható el fokozatosan a magas szár, de öt-hatéves korig nyugodtan alkalmazható, van olyan gyermek, akinél hosszabb ideig is szükséges. Hat-hét éves korra kialakulnak a láb tartóizmai a sok mozgásnak köszönhetően, így a továbbiakban ezek tartják majd meg a láb vázrendszerét. Emiatt is elengedhetetlen, hogy a szülők fokozott figyelmet fordítsanak a korai életkorban a gyermek lábizmainak tornáztatására, ma ez már a különféle lábizom-gyakorlatokkal megoldható. A torna során jó, ha sokat jár egyenetlen talajon a gyermek, ehhez készíthetünk olyan dobozokat vagy ládákat, amelyekben különböző nagyságú tárgyakat helyezünk el (például kerek kavicsokat, gesztenyét, kukoricát, homokot, stb.).

A legtöbb szülőben előbb-utóbb felmerül a kérdés: szüksége van-e a gyermeknek szupinált gyermekcipőre. Ezek a cipők kialakításuknak köszönhetően a helyes tartásra késztetik a gyermek lábait, például abban az esetben, ha nagyon befelé vagy kifelé dőlnének (éppen a tartóizmok hiányának, fejletlenségének köszönhetően) a bokák. Éveken át tartó használattal korrigálhatók az apróbb eltérések, ám a torna, az izmok megerősítése ebben az esetben sem mellőzhető.

Szandál, papucs és egyéb lábbelik

A gyerekeknek szánt cipők milyensége mellett felmerül az egyéb lábbelik minőségének kérdése is. Ahogy jön a nyári vagy téli időszak, úgy kerülnek előtérbe a nyitottabb illetve zártabb lábbelik. Télen a bakancsokra, csizmákra ugyanazok a szempontok vonatkoznak, mint a cipőkre: legyen kényelmes, könnyű viselet, de a téli hidegben mindenekelőtt legyen meleg és vízhatlan.

A nyári lábbeliknél némileg komplexebb a helyzet, hiszen a szandáloknak is megfelelő stabil tartást, biztonságot kell biztosítaniuk, hogy futás, játék közben is stabilan tartsák a lábakat. A legkisebbeknek emiatt ajánlhatóak a magas szárú szandálok, melyek elöl csatosak, így a kellő méretűre állíthatók, stabil járást biztosítanak. Később, a nagyobb gyerekeknél is inkább a szandálokat részesítsük előnyben, szemben a papucsokkal, klumpákkal, hiszen ez utóbbiak nem tartják a lábakat, instabillá teszik a mozgást. Óvodai, iskolai benti cipőknek is válasszunk inkább szandál, mintsem papucsot, mivel az egész napos kényelmes és stabil viselet csak így biztosított.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top