Az egészségünk múlik rajta: a gyerekcipő

A gyermekkori cipőviselési szokásaink kihatnak az egészségünkre, mégpedig döntő hatással vannak a váz- és izomrendszerünk megfelelő fejlődésére, amely a helyes vagy helytelen tartás kialakulásában és megtartásában, majd később az ezzel együtt járó betegségek kialakulásában nyilvánulnak meg. Nem mindegy hát, miben járatjuk a gyermekünket!

Legyen jó a gyerekcipő!

Már az első lépések megtételétől kezdve fontos, hogy megfelelő lábbelit adjunk gyermekeink lábára, hiszen az izomzat kifejlődése, mely később a vázrendszer megtartásában kulcsszerepet tölt be, ebben a korban indul meg. Az első lépések még bizonytalanok, ebben a korban megfelelő támogatás kell a még bizonytalan lábaknak, ezért részesítsük előnyben a magas szárú gyerek cipőket és gyerekszandálokat.

Ahogy nőnek a gyermekek, úgy válik egyre stabilabbá a mozgás, és válnak egyre mozgékonyabbá a gyerekek is. A fokozott mozgásnak a jó minőségű, bőrből készülő cipők képesek „ellenállni”, hiszen ezek strapabíróak, kialakításuknak megfelelően a fokozott terhelést is bírják. A cipők talpa legyen könnyű és rugalmas, hogy mozgás közben ne terhelje túl a lábak izomzatát. Ahogy nő a gyermek, úgy hagyható el fokozatosan a magas szár, de öt-hatéves korig nyugodtan alkalmazható, van olyan gyermek, akinél hosszabb ideig is szükséges. Hat-hét éves korra kialakulnak a láb tartóizmai a sok mozgásnak köszönhetően, így a továbbiakban ezek tartják majd meg a láb vázrendszerét. Emiatt is elengedhetetlen, hogy a szülők fokozott figyelmet fordítsanak a korai életkorban a gyermek lábizmainak tornáztatására, ma ez már a különféle lábizom-gyakorlatokkal megoldható. A torna során jó, ha sokat jár egyenetlen talajon a gyermek, ehhez készíthetünk olyan dobozokat vagy ládákat, amelyekben különböző nagyságú tárgyakat helyezünk el (például kerek kavicsokat, gesztenyét, kukoricát, homokot, stb.).

A legtöbb szülőben előbb-utóbb felmerül a kérdés: szüksége van-e a gyermeknek szupinált gyermekcipőre. Ezek a cipők kialakításuknak köszönhetően a helyes tartásra késztetik a gyermek lábait, például abban az esetben, ha nagyon befelé vagy kifelé dőlnének (éppen a tartóizmok hiányának, fejletlenségének köszönhetően) a bokák. Éveken át tartó használattal korrigálhatók az apróbb eltérések, ám a torna, az izmok megerősítése ebben az esetben sem mellőzhető.

Szandál, papucs és egyéb lábbelik

A gyerekeknek szánt cipők milyensége mellett felmerül az egyéb lábbelik minőségének kérdése is. Ahogy jön a nyári vagy téli időszak, úgy kerülnek előtérbe a nyitottabb illetve zártabb lábbelik. Télen a bakancsokra, csizmákra ugyanazok a szempontok vonatkoznak, mint a cipőkre: legyen kényelmes, könnyű viselet, de a téli hidegben mindenekelőtt legyen meleg és vízhatlan.

A nyári lábbeliknél némileg komplexebb a helyzet, hiszen a szandáloknak is megfelelő stabil tartást, biztonságot kell biztosítaniuk, hogy futás, játék közben is stabilan tartsák a lábakat. A legkisebbeknek emiatt ajánlhatóak a magas szárú szandálok, melyek elöl csatosak, így a kellő méretűre állíthatók, stabil járást biztosítanak. Később, a nagyobb gyerekeknél is inkább a szandálokat részesítsük előnyben, szemben a papucsokkal, klumpákkal, hiszen ez utóbbiak nem tartják a lábakat, instabillá teszik a mozgást. Óvodai, iskolai benti cipőknek is válasszunk inkább szandál, mintsem papucsot, mivel az egész napos kényelmes és stabil viselet csak így biztosított.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

A vidéki doktor 21. évad 2. rész tartalma

A vidéki doktor Német tévéfilmsorozat
Osterloh professzor császármetszést végez, ezzel megmenti Maren és kislánya életét. Louisa egészségesen jön a világra. Dr. Jan Bergmann, az újdonsült apa...
Tovább

Jóban Rosszban sorozat 3309. rész tartalma

Jóban Rosszban televíziós sorozat
Konrád alkudozik Rudasékkal, hogy megmentse Alizt és magát. Konrádék megmenekülnek, de az új gengsztereken nem sikerül fogást találni. Kardos és Dóra
Tovább

A betolakodó 1. évad 26. rész tartalma

A betolakodó sorozat
Junior elhatározza, hogy megszökik Tanjával, csakhogy Tanja is megtudja a szörnyű igazságot. Maricruz kolostorba akar vonulni, nehogy Aldon áll...
Tovább