Halfogyasztás hatása az agyműködésre

Az erős, fűszeres ételek - mint amilyen a halászlé - agyfrissítő, hangulatjavító hatásúak.
Az erős, fűszeres ételek – mint amilyen a halászlé – agyfrissítő, hangulatjavító hatásúak.

Ismert, hogy a halfogyasztás egészséges, a halban található omega3 zsírsavak hasznosak a szervezet számára. És még az agyműködést is kedvezően befolyásolja!

Heti egyszeri halfogyasztás egészségesebbé teszi az agyat függetlenül attól, hogy mennyi omega3 zsírsavat tartalmaz. Ez pedig csökkenti az idősek körében egyre gyakoribb demencia kialakulásának kockázatát – állítja egy új tanulmány, amelyről a The Financial Express számol be.

A magyarok éves halfogyasztásuk harmadát a karácsonyi ünnepek idején vásárolják meg. A ponty a legnépszerűbb halféleség idehaza – ez az összmennyiség 65 százaléka -, de vásárolunk süllőt, pisztrángot és harcsát is. A hazai halfogyasztási szokásokról itt írtunk korábban.

Az antioxidáns hatású omega3 zsírsavakat, amelyek nagy mennyiségben találhatók meg a halakban, a magvakban és a diófélékben, már többször összefüggésbe hozták a jobb egészségi állapottal, s különösen az agyra gyakorolt jótékony hatását emelték ki.

A Kalifornia Egyetem által végzett kutatás keretében 260 résztvevő táplálkozási adatait elemezték, akik ennek keretében MRI vizsgálaton is részt vettek.

A tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik legalább heti egyszer fogyasztottak halat, jobb volt a memóriájuk és a kognitív képességük. Az azonban egy kissé meglepte a kutatókat, hogy nem találtak kapcsolatot az omega3 zsírsav mennyisége és a pozitív agyi változások között.

A halfogyasztás tehát jó hatással van az agyműködésre is!

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Scroll to top